НОВИНИ

Цената на природния газ е скочила с около 250% от началото на годината

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
19:48, 23.09.2021
Чете се за: 02:37 мин.
По света
Слушай новината

Движението в посока нагоре на цените на природния газ сериозно застрашава икономическото възстановяване на Европа, предупреждават експерти. От началото на годината синьото гориво е поскъпнало с около 250%, което пък увеличи цените на ток, отопление, хранителни продукти.

Майра Малдонадо е собственик на малка фирма за химическо чистене в Мадрид. До скоро е вярвала, че ще се изправи след тежката Ковид криза. През последните месеци обаче, оптимизмът й се стопява. Оборотите намаляват отново, а цените на сметките за ток се увеличават драстично.

"Преди две години доходите ни за месец бяха 6000 евро, сметката за ток - около 600 евро. Тази година месечният ни доход е 3000 евро, а сметката - 1050 евро. Повишаването е огромно, приходите - много ниски!", казва Майра Малдонадо, съсобственик на компания за химическо чистене.

Сред причините за скока на цените на синьото гориво е малкият обем в газохранилищата и недостатъчно производство на електроенергия от възобновяеми източници.

Преди седмица властите в Мадрид одобриха специална програма, която цели да омекоти последствията, и която включва намаляване на данъците и таван на цените на синьото гориво.

Италия и Гърция също обмислят подобен подход. Във Франция започна раздаването на енергийни ваучери по около 100 евро на 6 милиона домакинства. Мерки се обсъждат и на европейско ниво, сред предложенията е увеличаване на възобновяемия енергиен микс с 40% до 2030 година.

"Трябва да увеличим усилията си за енергийна ефективност. Това ще ни направи независими и по-устойчиви на ценови промени в дългосрочен план, прави ни независими и в икономически план", каза Леонор Гевеслер, министър за климатичните промени и околната среда на Австрия.

Във Великобритания високите цени на природния газ извадиха от пазара два големи доставчика на електроенергия - така около милион и половина клиенти вероятно ще бъдат преориентиране към компании, които предлагат ток на по-високи цени. И Лондон обмисля варианти за помощ на енергийния сектор.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Туристическият сектор и МС искат да разрешат кризата в бранша до 10 дни (ОБЗОР)
Туристическият сектор и МС искат да разрешат кризата в бранша до 10 дни (ОБЗОР)
Продължава работата по проекта за обходен път в Айтос
Продължава работата по проекта за обходен път в Айтос