ИЗВЕСТИЯ

Моите новини
Скача таксата за издаване на лична карта
Чете се за: 01:37 мин.
НА ЖИВО: "България на прага на еврозоната" -...
Чете се за: 10:35 мин.
Пускат поетапно парното в София
Чете се за: 00:37 мин.

ЗАПАЗЕНИ

Село Смилец иска да патентова динения маджун

bnt avatar logo от БНТ
A+ A-
Субтитрите са автоматично генерирани и може да съдържат неточности.
Слушай новината

Силистренското село Смилец иска да патентова своя динен маджун.

Диненият мед, както го наричат някои, се произвежда от незапомнени времена. Той е екологично чист, не съдържа захар и консерванти и се прави само от сгъстен чрез изваряване сок от диня.

Технологията е проста. Правят се големи котлони, както ги наричат в селото. Върху тях са тавите, които събират по около 60 литра динен сок. Вари се около 4 - 5 часа. Накрая остава около една десета от течността към 5 - 6 литра гъст тъмен маджун.

Подобно на пчелния мед, който се съхранява с хилядолетия, маджунът е едно малко чудо. Без консерванти, без стерилизиране. Диненият маджун се слави като екологично чист и полезен продукт.

Най-известната кулинарна комбинация в Смилец е баница обляна с маджун. Тя също си има уникални местни характеристики. Прави се само с мляко и яйца и става изключително сочна и крехка.

Вижте повече във видеото

Репортер: Роман Сушков

ТОП 24

Най-четени

Product image
Новини Чуй новините Спорт На живо Аудио: На живо
Абонирай ме за най-важните новини?