ИЗВЕСТИЯ

Моите новини

ЗАПАЗЕНИ

Село Смилец иска да патентова динения маджун

bnt avatar logo от БНТ
A+ A-
Video Player is loading.
Текущо време 0:00
Продължителност -:-
Заредено: 0%
Тип на потока НА ЖИВО
Оставащо време 0:00
 
1x
    • Глави
    • descriptions off, selected
    • Спряни субтитри, selected
      Субтитрите са автоматично генерирани и може да съдържат неточности.
      Слушай новината
      00:00
      00:00

      Силистренското село Смилец иска да патентова своя динен маджун.

      Диненият мед, както го наричат някои, се произвежда от незапомнени времена. Той е екологично чист, не съдържа захар и консерванти и се прави само от сгъстен чрез изваряване сок от диня.

      Технологията е проста. Правят се големи котлони, както ги наричат в селото. Върху тях са тавите, които събират по около 60 литра динен сок. Вари се около 4 - 5 часа. Накрая остава около една десета от течността към 5 - 6 литра гъст тъмен маджун.

      Подобно на пчелния мед, който се съхранява с хилядолетия, маджунът е едно малко чудо. Без консерванти, без стерилизиране. Диненият маджун се слави като екологично чист и полезен продукт.

      Най-известната кулинарна комбинация в Смилец е баница обляна с маджун. Тя също си има уникални местни характеристики. Прави се само с мляко и яйца и става изключително сочна и крехка.

      Вижте повече във видеото

      Репортер: Роман Сушков

      ТОП 24

      Най-четени

      Product image
      Новини Чуй новините Спорт На живо Аудио: На живо
      Абонирай ме за най-важните новини?