Силистренското село Смилец иска да патентова своя динен маджун.
Диненият мед, както го наричат някои, се произвежда от незапомнени времена. Той е екологично чист, не съдържа захар и консерванти и се прави само от сгъстен чрез изваряване сок от диня.
Технологията е проста. Правят се големи котлони, както ги наричат в селото. Върху тях са тавите, които събират по около 60 литра динен сок. Вари се около 4 - 5 часа. Накрая остава около една десета от течността към 5 - 6 литра гъст тъмен маджун.
Подобно на пчелния мед, който се съхранява с хилядолетия, маджунът е едно малко чудо. Без консерванти, без стерилизиране. Диненият маджун се слави като екологично чист и полезен продукт.
Най-известната кулинарна комбинация в Смилец е баница обляна с маджун. Тя също си има уникални местни характеристики. Прави се само с мляко и яйца и става изключително сочна и крехка.
Вижте повече във видеото
Репортер: Роман Сушков