НОВИНИ

Цените на горивата: Бензинът поскъпва, дизелът поевтинява

Светозар Костадинов
от Светозар Костадинов
21:10, 07.05.2024
Чете се за: 02:02 мин.
У нас
Слушай новината

Двупосочно движение в цените на горивата през последните седмици. Цената на масовия бензин А95 бележи ръст, докато дизелът поевтинява от края на април насам.

Какви са тенденциите и дали конфликтът в Близкия изток може да повиши цените на горивата точно в разгара на летния сезон?

Средната цена за литър бензин в момента е 2,72 лв. За последния месец е поскъпнал буквално незначително. А дизелът поевтинява с 3 стотинки.

"Това се дължи на случващото се на борсите за готови продукти. Започна летният сезон в Щатите. Това създаде известно по-сериозно търсене на бензин. Пазарът тества дали има достатъчно количество на бензин в световен мащаб - има нужните количества", каза Светослав Бенчев, председател на Българската петролна и газова асоциация.

Хората, които попитахме днес обаче, очакват цените да се повишат през лятото.

Прогнозите на петролната асоциация обаче са различни.

"Няма да има сериозно повишаване на цените на горивата през лятото, а и има президентски избори в САЩ, обикновено действащият президент не обича високите цени на горивата - те ще останат на тези нива в момента. Но всяко геополитическо събитие може да окаже влияние на пазара. Ако стане нещо извънредно, нещо по-голямо, ако се разшири конфликтът, за което няма изгледи, в Израел и Палестина, има възможност да тръгнат нагоре", коментира Светослав Бенчев.

Все пак геополитическото напрежение към момента не е толкова голямо, за да се очаква недостиг на суровина или проблем с доставките, допълва Бенчев.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бадоса стартира с победа на турнира по тенис в Рим
Бадоса стартира с победа на турнира по тенис в Рим
Божидар Саръбоюков пред БНТ: Олимпийските игри са мечтата на всеки спортист
Божидар Саръбоюков пред БНТ: Олимпийските игри са мечтата на всеки спортист