НОВИНИ

Путин положи клетва за пети път като президент на Русия

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
20:55, 07.05.2024
Чете се за: 03:37 мин.
По света
Слушай новината

Владимир Путин положи клетва за пети път като президент на Русия. Церемонията по встъпване в длъжност за нов шестгодишен мандат не беше уважена от САЩ, Великобритания, Канада и повечето страни от Европейския съюз, включително България. Франция беше представена на равнище посланик.

В речта си Владимир Путин заяви, че не слага край на диалога със Запада, включително по въпросите на ядреното разоръжаване, но той ще бъде воден само на равноправна основа.

2500 гости аплодираха Владимир Путин в Кремъл. Сред тях бяха представители на руския елит и известни личности като американския актьор Стивън Сегал. Отношенията на Русия със Съединените щати и техните съюзници са в най-лошо състояние от Карибската криза през 1962 година, когато светът беше на прага на ядрена война. Тази седмица Русия заяви, че започва учения с тактически ядрени оръжия в отговор на заплахи от Франция, Великобритания и Съединените щати.

"Диалогът, включително по въпросите на сигурността и стратегическата стабилност, е възможен, но не от позиция на силата. Без арогантност, надменност, чувство за собствена изключителност, а само на равноправна основа, при взаимно зачитане на интересите", каза Владимир Путин.

Едно от ключовите решения, които трябва да вземе Путин през новия му мандат, е дали да продължи последния останал договор за ограничаване на руските и американските стратегически бойни глави. Договорът Нов СТАРТ изтича през 2026 г. Остава неясно и как руският лидер ще продължи войната в Украйна - решение, което зависи отчасти от развръзката на президентските избори в Съединените щати през ноември.

"Ние сме единен и велик народ и заедно ще преодолеем всички пречки, ще въплътим в живота всичко планирано. Заедно ще победим", заяви Путин.

Той беше преизбран с рекорден резултат на вот през март. Двама кандидати с антивоенни позиции бяха спрени от участие в надпреварата по технически причини. Западът определи вота като нечестен. Най-известният опонент на Путин - Алексей Навални, почина внезапно през февруари, докато излежаваше присъда в арктическа наказателна колония. В деня на инаугурацията съпругата му Юлия заяви в YouTube, че действията на Путин са превърнали в подигравка обещанията от предишните му встъпвания в длъжност за мир и просперитет на Русия и защита правата и свободите на руския народ.

"Сега нашата страна се управлява от лъжец, крадец и убиец, но това със сигурност ще приключи. Не се предавайте. Истината ще победи", категорична е Юлия Навалная.

Според Киев днешната церемония трябва да създаде илюзия за законност на почти доживотното оставане във властта на човек, превърнал Руската федерация в държава агресор, а управляващия режим - в диктатура.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Рилски спортист поведе в полуфиналната серия в НБЛ
Рилски спортист поведе в полуфиналната серия в НБЛ
Спортни новини 07.05.2024 г., 20:50 ч.
Спортни новини 07.05.2024 г., 20:50 ч.