НОВИНИ

Цените на петрола падат заради втората вълна на зараза

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
18:25, 12.06.2020
Чете се за: 01:00 мин.
По света

Европейските акции днес прекъснаха четиридневния си спад и леко тръгнаха нагоре, както и цените на петрола, след като страховете от нови затваряния на икономиките заради коронавируса започват да избледняват. Последиците от ограниченията обаче са видими.

Британската икономика се е свила с повече от 20% през април спрямо март, до равнищата си от 2002-ра. Германия обаче очаква икономическо възстановяване през втората половина на годината.

Британската икономика отчита за април най-голям спад от началото на месечното отчитане през 1997-ма. Премиерът Джонсън заяви, че данните не са изненадващи.

Борис Джонсън - премиер на Великобритания: Много вероятно е коронавирусът да засегне страна като нашата много силно. Ние зависим от услугите, от контактите между хората, но ние сме и много устойчива и динамична икономика и ще се възстановим.

Кабинетът увери, че приема "прагматичен и гъвкав" подход в подкрепа на бизнеса след преходния период в отношенията с Евросъюза. По-рано Файненшъл Таймс съобщи, че Лондон няма да въвежда пълни гранични проверки със Съюза от 1-ви януари.

Германското правителство заяви, че страната има големи шансове да избегне втора вълна на пандемията, а нов пакет от стимули в размер на 130 милиарда евро ще помогне за начало на икономическо възстановяване през втората половина на годината. От 1-ви юли до 31-ви декември кабинетът намалява ДДС от 19 на 16%. Предвижда се и еднократно плащане от 300 евро на дете.

Олаф Шолц - министър на финансите на Германия: Целта ни с тези решителни мерки е икономическо възстановяване на страната, гарантиране на работни места и избягване на дългострочна икономическа рецесия, така че страната ни да е подготвена за бъдещето.

Франциска Гифи - министър по семейните въпроси на Германия: 18 милиона деца се подкрепят с този икономически стимул, който ще увеличи покупателната способност.

Германия може да си позволи щедри разходи, тъй като поддържа балансиран бюджет от 2014-та, отбелязва Ройтерс.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Дезинфекцираха и заключиха училищата до изпита след 7 клас в понеделник
Дезинфекцираха и заключиха училищата до изпита след 7 клас в понеделник
Жена, заразена от лекарката в "Пирогов" – почина. Други 5 са в болница
Жена, заразена от лекарката в "Пирогов" – почина. Други 5 са в болница