НОВИНИ

Чарлз III е в Германия на първото си държавно посещение след наследяването на трона

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
18:49, 29.03.2023 (обновена)
Чете се за: 03:20 мин.
По света
Слушай новината

Британският крал Чарлз Трети и съпругата му Камила пристигнаха в Германия на първо държавно посещение зад граница след наследяването на трона. Те трябваше да дойдат от Франция, но визитата там беше отменена заради социалните вълнения около пенсионната реформа.

След тържествено посрещане на летището британският монарх стана първият чуждестранен лидер, на който бяха оказани военни почести на Бранденбургската врата- символ на разделението на Германия в продължение на три десетилетия.

Снимки: БГНЕС

Събитието се охраняваше от 1100 полицаи и 20 кучета, обучени за откриване на експлозиви. На церемонията присъстваха едва 1500 зрители, редица пътни артерии в Берлин бяха затворени за движение. Тази вечер германският президент Франк-Валтер Щайнмайер даде прием за високите гости в двореца Белвю.

"Ние в Германия и Европа желаем тесни и приятелски отношения с Обединеното кралство и след Брекзит", заяви германският домакин, който е отправил поканата за посещението на Крал Чарлз Трети на погребението на неговата майка Елизабет Втора през септември.

Програмата на британския монарх за утре включва среща с канцлера Олаф Шолц, разходка с кмета на Берлин през един от пазарите в столицата, реч пред Бундестага и среща с украински бежанци. В петък Чарлз Трети ще посети Хамбург - втория по големина германски град.

Очаква се гостът да получи топъл прием, както и майка му при последната си визита в Германия през 2015 г. Чарлз трети познава добре страната, която е посещавал повече от 40 пъти през живота си, отбеляза британският посланик в Берлин.

Снимки: БГНЕС

"Това посещение, първото ви зад граница като крал, Ваше Величество, е голям личен жест. И в същото време важен жест за германско-британските отношения. Днес, в деня, в който преди шест години Великобритания започна излизането си от Европейския съюз, ние отваряме нова глава в нашите отношения", посочи Щайнмайер.

Още като принц на Уелс, в реч пред германските депутати, произнесена на езика на Гьоте, Чарлз Трети подчерта "естествените отношения като съюзници и приятели" между двете страни. Тогава принц Чарлз припомни и германските корени на Уиндзорите като спомена своя пра-пра-пра прадядо Алберт Саксгобурготски, съпруг на кралица Виктория.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Преговорите между фармацевтите и НЗОК още буксуват
Преговорите между фармацевтите и НЗОК още буксуват
"Вашият глас": Десислава Кабурова, оранжериен производител
"Вашият глас": Десислава Кабурова, оранжериен производител