НОВИНИ

Част от Централната минерална баня в София става балнеоцентър

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
14:39, 16.04.2021
Чете се за: 02:40 мин.
У нас
продължава обновяването централната минерална баня софия
Слушай новината

Започва нов етап в обновяването на Централната минерална баня в София, като част от политиката на Столична община за възстановяване на минералните бани в града.

Следващата стъпка е подготовката за преобразуването на северното и източното крило на сградата в балнеоцентър. Това съобщи председателят на групата общински съветници ГЕРБ-СДС Малина Едрева.

„Минералните води са ценност за хората и градовете. След допълнителните проучвания, които бяха направени на дебита на водата за балнеолечение в Централната минерална баня, кметът на София Йорданка Фандъкова възложи да се работи за създаването на балнеo-център“, заяви г-жа Едрева.

Заедно с главния архитект на София Здравко Здравков е подготвен план за обновяване на Централната минерална баня. Той е направен на база детайлен анализ, който обединява концепциите за развитие на северното и източно крило на сградата. Планът за действие предвижда двете крила да се превърнат в балнеоцентър, използващ оптимално наличната минерална вода.

Реставрират баните в "Овча купел" и "Горна баня"

Столичната община ще финансира преобразуването, като за целта могат да се използват средства от Фонда за устойчиви градове. Очакванията са ремонтът на сградата да струва между 9 и 12 млн. лв.

Друг голям проект, по който Столична община е бенефициент на фонда, е „Аквапарк Възраждане“. Площта около сградата на банята ще бъде реновирана с общински средства.

Проектът за обновяване ще бъде определен след конкурс, а в избора на финалисти ще участват и потенциалните концесионери. Резултатът от конкурса, както и Планът за опазване и управление на сградата, ще са част от договора за концесия. Изборът на концесионер се прави от Столична община след пазарно проучване. Концесията може да е за максимум от 20 години, а спечелилият ще трябва да организира цялостния процес на обновяване, следвайки избрания проект.

Контролът ще се извършва от институциите, както и от независим консултативен съвет. Успоредно с всичко това трябва да се актуализира оценката на техническото състояние на сградата и да се финализират режимите за опазване. Трябва да бъде изготвен и план за опазване и управление на сградата, както и да се направи ремонт на съоръженията на водоизточника.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Най-ярките изказвания на Мика Зайкова от първото заседание на парламента
Най-ярките изказвания на Мика Зайкова от първото заседание на парламента
Президентът на Бразилия поиска финансова помощ от САЩ, за да прекрати незаконното обезлесяване
Президентът на Бразилия поиска финансова помощ от САЩ, за да прекрати незаконното обезлесяване