НОВИНИ

Част от освободените рибари пред БНТ: Ние не сме бракониери

bnt avatar logo
от БНТ
08:23, 26.03.2023
Чете се за: 02:42 мин.
У нас
Слушай новината

Българските рибари, задържани в Румъния заради нерегламентиран улов на акула, бяха освободени, а шестима от тях се завърнаха късно снощи в България. Тримата капитани и един от рибарите все още са в северната ни съседка за да присъстват на запечатването на корабите тази сутрин. Наш екип снощи посрещна в Балчик сънародниците ни.

Българските рибари бяха освободени без да им бъдат повдигнати обвинения. Корабите обаче ще останат на пристанището в Констанца до изясняване на случая. Пред нашата камера рибарите заявиха, че не са бракониери и обясниха, че са следвали разпоредбите на Европейската комисия за риболов.

Тези разпоредби им дават право да риболуват към днешна дата всички видове риби там, където са били задържани. До момента не е ясно дали за забраната за улов на акула в румънската икономическа зона е била уведомена българската държава своевременно и ако да, дали са били уведомени рибарите.

Добрин Добрев, рибар: “Ние бяхме в европейски териториални води. Има голяма разлика. Нищо не ни обясниха, просто казаха изкарвате рибата и броиха. Просто вината не е наша. Ние не знаем, че има забрана за акула.”

Пламен Панайотов, собственик на РК “Ива 1”: “Не сме знаели, защото в България няма такава забрана. Ние не излизаме в Румъния с улова да го разтоварваме. Корабите са били на 50-52 мили източно от Констанца.”

Петя Петрова, съпруга на кап. Красимир Петров: “Техните кораби, ако хванат с акула е проблем, защото те са румънски кораби и за тях има забрана, но ние като сме там и има акула на борда ни, защото ние не сме я хванали там, ние сме я хванали тук. Ако има акула на борда ни не ни прави престъпници.”

По обед се очаква в Балчик да се върнат и капитаните на задържаните риболовни кораби. Очаква се също така да има и събрание на риболовното сдружение.

Вижте повече в прякото включване на Нивелина Няголова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Калина Николаева в предаването "Аз съм"
Калина Николаева в предаването "Аз съм"
Посланикът ни в Румъния: Всички моряци от задържаните кораби вече са на свобода
Посланикът ни в Румъния: Всички моряци от задържаните кораби вече са на свобода