НОВИНИ

Черна гора очаква да влезе в ЕС до 2028 г.

bnt avatar logo
от БНТ
22:41, 04.04.2024
Чете се за: 03:42 мин.
По света
Слушай новината

След положителната оценка от Брюксел, Черна гора гледа уверено към еврочленството. Подгорица очаква да стане 28-ата страна от Европейския съюз през 2028 година.

В специално интервю за БНТ генералният директор по въпросите за Съюза Снежана Радович заяви, че Черна гора разчита на подкрепата на София.

Днес тя се срещна с български младежи, участници в пилотното издание на менторската програма "Мост за нови възможности".

Подгорица работи усилено по всички преговорни глави и вече е успяла да затвори три от тях. От председателството на Съвета на Европейския съюз през 2018 година България е поела твърдо по линията на подкрепа към Черна гора за присъединяването ѝ към общността, заяви Снежана Радович.

"Нормално е с България да се разбираме най-добре от всички други страни. Ние сме от един регион, имаме близка култура и традиции. Вашата държава е една от тези, които най-силно подкрепят Черна гора по пътя ни към Европейския съюз и сме благодарни за това", коментира Снежана Радович, директор по въпросите на Европейския съюз.

Според Радович оптимистичният вариант е Черна гора да стане член на Евросъюза през 2028 година.

"Ако успеем да задържим политическата стабилност в Черна гора, може да говорим за присъединяване през 2028. Още през тази година можем да затворим още 10 от преговорните глави. Но виждаме, че такава стабилност се постига трудно както в Черна гора, така и в България", допълни Снежана Радович.

За нова политическа ера в Черна гора говори министърът на образованието, науката и иновациите Анджела Якшич-Стоянович.

"Ние сме ново правителство, а голяма част от лицата в него са млади хора. Започнахме нова ера за Черна гора и подредихме приоритетите си, като образованието е един от основните за нас", коментира Анджела Якшич-Стоянович.

Якшич-Стоянович говори и пред българските участници в менторската програма "Младежите на България и Черна гора - мост за нови възможности". Проектът е на сдружение "Младежки гвардейски отряд" и асоциация "Докосни дъгата". Основната му цел е да бъде дадена възможност за изграждането на нови партньорства в областта на образованието, спорта и социалните дейности.

Пламен Трифонов: "Изключително голямо удоволствие е да посетя Черна гора и да обменя опит с връстниците от цялата страна".

Венислава Иванова: "Трябва да знаем как да си комуникираме между всички държави, за да си създадем едно истинско пълноценно място и възможности за развитие".

Никол Ангелова: В бъдеще, когато младежите са се запознали с различните култури на всяка една балканска държава, ще може да се направи едно обединение и всяка една балканска държава да се подкрепя взаимно.

В Подгорица на тридневно посещение са 45 младежи от 21 български града.

Репортер: Радостин Любомиров

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Победа и загуба за националните отбори по баскетбол до 14 г. на YDF турнира в Румъния
Победа и загуба за националните отбори по баскетбол до 14 г. на YDF турнира в Румъния
Рафаел Надал пропуска и Мастърса в Монте Карло
Рафаел Надал пропуска и Мастърса в Монте Карло