НОВИНИ

Нова порция политически престрелки - кой е най-голямото зло в държавата (ОБЗОР)

Чии са били решенията в управлението?

Снимка: Десислава Кулелиева, БНТ
bnt avatar logo
от БНТ
22:10, 04.04.2024 (обновена)
Чете се за: 05:47 мин.
У нас
Слушай новината

Политически престрелки между управляващите и опозицията за това кой има по-голяма тежест при взимането на решения?

В основата на конфликта се оказа влиянието на ДПС и Делян Пеевски.

Николай Денков го определи като най-голямото зло за държавата, а Пеевски му отговори, че 9 месеца се е грижил за премиера в оставка.

Премиерът в оставка определи Делян Пеевски като най-големия проблем за страната. В последния си месечен отчет за управлението Денков обвини председателя на ДПС, че е отговорен за предсрочните парламентарни избори.

"Г-н Пеевски в момента е най-голямото зло, което се случва на България и всъщност голяма част от проблемите, които виждаме са именно, защото той започна да командва процесите. Той започна да командва ГЕРБ. Всъщност той искаше избори. И ние отиваме на избори заради него. Всъщност проблемът на България се казва Делян Пеевски", заяви премиерът в оставка Николай Денков.

Бойко Борисов и Делян Пеевски изразиха учудване от думите на Денков. И разказаха спомени от последните месеци.

"Не мога да повярвам, че точно този човек го каза, за който се грижа 9 месеца. Видяхте, че не се справя изобщо с длъжността на премиер и мога да кажа, че е най-слабият премиер в историята на държавата, който когато се наложи да отида до тоалетната при преговорите с миньорите ми прати есемес - "Има ли проблем, че излизаш?". Точно този човек да го казва това нещо, на който толкова му държах ръката и му помагах, не мога да повярвам", коментира Делян Пеевски, председател на ПГ на ДПС.

"Не давам оценка на казаното от Николай Денков, но помня когато дойдоха миньорите от "Мариците" да ги бият тук в парламента, че той се сгуши зад Делян Пеевски. Това го помня до ден днешен, защото тогава ме държаха в течение. Помня много срещи, в които въобще не се разглеждаше такова зло", каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Борисов отговори и на закачката на Пеевски от вчера, че след изборите може и ПП-ДБ и ДПС да управляват заедно, а ГЕРБ да е в опозиция.

"Ако Кирил Петков и Пеевски решат да направят правителство, защото аз с ДПС няма да направя правителство, ще бъдем една нелоша опозиция", допълни Борисов.

Може ли диалогът между ПП-ДБ и ДПС да продължи след изборите - Пеевски каза:

"Път назад или напред зависи от тях. Но това трябва да приключи. Постоянно да ми звънят, постоянно да идват, а после пред вас да дават странни изявления. Не мога да разбера как се събудиха днес и то е зло. Е, те със злото ли живяха 9 месеца. Не мога да разбера при Борисов в централата съм ходил, но сме ходили с Христо Иванов, заедно, специално за Дневник, защото и те имат постоянно интересни въпроси, и с Прокопиев сме били при Борисов заедно, с всички тези хора съм бил навсякъде заедно", заяви Делян Пеевски.

Христо Иванов уточни, че с Пеевски са били партньори, за да се приемат необходимите промени в Конституцията. Каза, че за ПП-ДБ винаги е било проблем, че Пеевски през ГЕРБ е получил възможност да се намесва в управлението на страната. Според Иванов виновни за предсрочните избори са ГЕРБ.

"ГЕРБ не могат да отговорят на простия въпрос - защо ни изпратиха на избори, защо отиваме на тези избори. Човекът, който без никакво съмнение, оркестрира цялата тази кампания - г-н Пеевски, има всякакви качества, но чувството за мярка не е сред тях", заяви Христо Иванов.

Опозицията за пореден път атакува партиите, подкрепящи управлението в последните месеци.

"9 месеца абсолютна сглобка, благодарение на Пеевски си решиха конституционните въпроси, бюджетът, който беше подкрепен от Делян Пеевски и сега изведнъж той е най-голямото зло. Лицемерие, предизборна битка", коментира лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Несъстоялият се ротационен премиер Мария Габриел обяви, че няма да е част от служебното правителство и не коментира дали ще остане в политиката след изборите.

"Нямам покана, не мисля, че мога да коментирам повече каквото и да било. За мен е много важно наистина до последния ден на работата на това правителство да бъдем активни, да изразяваме позиция и да показваме, че България е надежден и доверен партньор", каза вицепремиерът и външен министър в оставка Мария Габриел.

Погледите вече са насочени към новото служебно правителство.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Илиан Илиев: Доста отбори показват респект към нас, което говори добре за работата на футболистите
Илиан Илиев: Доста отбори показват респект към нас, което говори добре за работата на футболистите
Хеттрик на Атанас Илиев помогна на Черно море да надвие Локомотив Сф и да се върне на второто място в Първа лига
Хеттрик на Атанас Илиев помогна на Черно море да надвие Локомотив Сф и да се върне на второто място в Първа лига