НОВИНИ

Посланикът на САЩ: България гарантира сигурността на източния фланг на НАТО

75 години НАТО

bnt avatar logo
от БНТ
22:23, 04.04.2024
Чете се за: 02:00 мин.
По света
Слушай новината

България гарантира сигурността на източния фланг на НАТО и на стратегически важния Черноморски регион. Това каза посланикът на САЩ у нас Кенет Мертен в юбилейната си реч по повод 75 години от подписването на Северноатлантическия договор, 20 години членство в НАТО и 33 години Атлантически клуб в България. Той участва в събитието, организирано от Атлантическия клуб в България - "България-САЩ-НАТО: Съюзници в два века".

Форумът беше открит от председателя на парламента Росен Желязков. Посланик Мертен подчерта, че след тези 3 ключови дати България се е утвърдила като надежден и ценен член на Алианса и лидер в регионалната сигурност.

По думите му страната ни е допринесла за повишаването на общата готовност на НАТО, както и за ключови мисии на Алианса, като тези в Косово и Ирак.

"Основополагащата цел на НАТО - отбрана и възпиране, е толкова важна и днес, колкото и при създаването на Алианса. Нахлуването на Русия в Украйна е сигнал за света и напомняне, че свободата и демокрацията никога не могат да бъдат приемани за даденост. Затова е толкова важна и ролята на чадъра за сигурност на НАТО, гарантиран от член 5 от Северноатлантическия договор – нападение срещу една държава означава нападение срещу всички. Финландия и Швеция направиха този избор, същият избор, който България направи преди 20 години. Националният девиз на България за 20-годишнината отразява именно това усещане - "НАТО, защото сме по-силни заедно", заяви посланикът на САЩ н.пр. Кенет Мертен.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пламен Гетов пред БНТ: Илиан Илиев има нужда от спокойствие в националния отбор
Пламен Гетов пред БНТ: Илиан Илиев има нужда от спокойствие в националния отбор
Илиан Илиев: Доста отбори показват респект към нас, което говори добре за работата на футболистите
Илиан Илиев: Доста отбори показват респект към нас, което говори добре за работата на футболистите