НОВИНИ

НАТО отбелязва 75 години от създаването си

Днес НАТО е по-обединена от всякога, заяви генералният секретар Йенс Столтенберг

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
15:31, 04.04.2024 (обновена)
Чете се за: 01:52 мин.
По света
НАТО
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

С торта и оркестър министрите на външните работи на страните от НАТО отбелязаха днес в Брюксел 75-тата годишнина от създаването на организацията.

Генералният секретар Йенс Столтенберг подчерта в тържествената си реч, че днес Алиансът е по-обединен отвсякога. На фона на войната в Украйна той призова Съединените щати и страните от Европа да останат единни и в бъдеще.

Украинският външен министър Дмитро Кулеба призова колегите си да осигурят на страната му повече противоракетни системи "Пейтриът".

Външните министри на страните от Източна Европа, които се присъединиха към Пакта през последните 25 години, подчертаха важността на членството си в НАТО като гаранция срещу агресивното поведение на Москва.

Вицепремиерът в оставка Мария Габриел подчерта, че в България има критична маса от трезвомислещи хора, които осъзнават, че членството в НАТО прави страната ни по-силна. Според нея е много важно до последния ден от работата си правителството да бъде активно и да показва, че България е надежден и доверен партньор.

"Днес са 75 г. от създаването на НАТО и 20 г. откакто България е член. Това за България е един стратегически избор. Ние сме част от най-мощния военен съюз и България участва в него, защото споделя демократичните ценности и защото има ценен принос за стратегическата важност на Черно море, Западните Балкани. С подкрепата за Украйна ние оказваме подкрепа за нашата сигурност и ценности", заяви Мария Габриел.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кино студио работи над пети филм от поредицата "Матрицата"
Кино студио работи над пети филм от поредицата "Матрицата"
Не получихме отговор дали Нотариуса е бил сътрудник на МВР, заяви Христо Иванов
Не получихме отговор дали Нотариуса е бил сътрудник на МВР, заяви Христо Иванов