НОВИНИ

Честванията за Деня на Съединението в Пловдив започнаха с тържествен молебен

Снимка: БНТ
bnt avatar logo
от БНТ , Репортер: Николай Райшинов
10:25, 06.09.2024 (обновена)
Чете се за: 03:02 мин.
У нас
Слушай новината

Честванията на тържествата по повод 139 години от Съединението в Пловдив започнаха с тържествен молебен в катедралния храм “Успение на Света Богородица” и с поднасяне на венци и цветя пред паметника на Гаврил Кръстевич в Стария град.

Цял ден Пловдив празнува. След минути на откритата сцена на площад "Стефан Стамболов" започва серия от музикален маратон с концерти. В 18:00 часа на сцената ще се качи групата Мери Бойс бенд. Малко по-късно на площад "Римски стадион" хората от комитет "Родолюбие" ще направят възстановка на събитията от преди 139 години. Кулминацията на честванията е в 20:30 часа на емблематичния площад "Съединение", където държавният глава Румен Радев ще постави началото с тържествено слово и приемане на почетния строй на тържествения митинг-заря. БНТ ще предава на живо церемонията.

Честванията в Пловдив започнаха с молебен в катедралния храм "Света Богородица", който беше отслужен от Негово високо преосвещенство Пловдивският митрополит Николай, който предупреди пловдивчани, че Денят на единението е помрачено от разединение, разцепление и нравствено падение. Част от тези мисли споделяха и пловдивчани пред храма:

- Всички трябва да си спомним за този празник, трябва да празнуваме и най-вече да идваме в църквата, защото общо взето българите празнуват празника като обикновен почивен ден.

- Преди бяха на няколко малки държави, но сега се е съединила на една цяла България.

- Имали са вяра хората. Ние сега нямаме вяра. Мислили са за България. Сегашните хора не мислят за България, поне по върховете.

- Такова разединение… Дават, че България е една от най-разединените държави. Никъде няма такъв антагонизъм.

"Днес най-много имаме нужда от уроците на нашите предци в името на националната цел - обединена и просперираща България. Мисля, че пловдивчани са се лишили от това да бъдат столицата именно заради тези цели", каза Костадин Димитров, кмет на Пловдив.

До 14:00 часа в Историческия музей, познат като Музей на Съединението, с вход свободен може да се разгледа изложбата, посветена на княз Александър Първи Батенберг, а и да се види оригинална куртка на един от деятелите на Съединението - капитан Райчо Николов.

Вижте повече в прякото включване на Николай Райшинов

снимки: Николай Райшинов

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Руски удари в украинския град Лвов
Руски удари в украинския град Лвов
НИМХ: Лятото на 2024 г. е най-горещото и едно от най-сухите у нас от началото на века
НИМХ: Лятото на 2024 г. е най-горещото и едно от най-сухите у нас от началото на века