НОВИНИ

Чиста ли е морската вода във Варна?

bnt avatar logo
от БНТ
12:36, 17.06.2022
Чете се за: 01:45 мин.
У нас
Слушай новината

23 са зоните за къпане във Варна и региона, като проби от морската вода се вземат два пъти месечно. Резултатите от проверките на Регионалната здравна инспекция в началото на летния сезон показват, ме морската вода на всички варненски плажове е чиста.

Морската вода на един от най-проблемните в миналото плажове – Офицерския, е с добро качество и къпането там е безопасно за хората. Така е на всички плажове в региона, от които е взета проба.

"Добро качество са варненските плажове Централен, Южен и Аспарухово, и Офицерски плаж със задоволително качество. Всички други от Аспарухово на юг, "Златни пясъци", "Св. Св. Константин и Елена", "Кабакум". Всички плажове в северна посока са с отлично качество", заяви д-р Веселина Божилова от РЗИ-Варна.

Сега по плажовете има предимно жители на града, които знаят, че в началото на сезона водата е винаги чиста. Проби за чистотата на морската вода се правят само през активния летен сезон.

"Пробите, вземането им и анализите се правят два пъти месечно. Три пъти месечно са пробите от варненските плажове – Офицерски, Централен, Южен и Аспарухово", уточни д-р Веселина Божилова, РЗИ-Варна.

Информация за качеството на морската вода и резултатите от взетите проби се публикуват в сайта на варненската здравна инспекция.

Вижте повече в репортажа на Деян Михайлов

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Изписаха Тодор Неделев от болницата в Тбилиси
Изписаха Тодор Неделев от болницата в Тбилиси
ГЕРБ: Управляващите крият истината за цените на горивата
ГЕРБ: Управляващите крият истината за цените на горивата