НОВИНИ

За сраженията от първо лице - разказ от Харков

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
12:15, 17.06.2022
Чете се за: 02:45 мин.
По света
Слушай новината

Европейската комисия ще се произнесе по-късно днес за молбите за членство в Европейския съюз на Украйна, Молдова и Грузия. За да получат трите държави статут на кандидат-членки, трябва първо решението да се одобри на срещата на върха следващата седмица.

При вчерашната си визита в Киев, германският канцлер Олаф Шолц и френският президент Еманюел Макрон за първи път категорично подкрепиха кандидатурата на Украйна. На този фон - с навлизането в четвъртия месец от войната, сраженията в Украйна не стихват.

През изминалото денонощие отново е имало цивилни жертви в Лисичанск - сред тях и деца. Продължава настъплението на руските сили и в Харков.

Между 100 и 200 украински войници загиват всеки ден от началото на войната. Такава е статистиката на украинската армия. А отвъд нея са човешките съдби. Днес погребват Денис Гордаев - работил е като адвокат и активист за човешките права. Загинал е като доброволец в армията.

В Харков сраженията не стихват. Настъплението на руската армия е концентрирано предимно в района на Донбас, но и във втория по големия украински град грохотът на оръжията не е секвал. След четири месеца война, мнозина бленуват да се върнат обратно към стария си начин на живот.

Артьом е част от украинските сили в Изюм в Харковска област. Задачата му е да отблъсне настъплението на руските войски.

"Много ми е трудно. Не съм виждал семейството - майка ми, сестра ми, брат ми. И се страхувам, защото се налага да убивам хора", казва той.

От екипа на президента Зеленски изразиха опасения, че е възможно ново нахлуване на украинска територия - този път през Беларус. Наредено е да бъдат проверени отбранителни способности в пограничните райони. А в среднощното си обръщение, Володимир Зеленски обяви, че вчерашната визита на Олаф Шолц, Еманюел Макрон, Марио Драги и Клаус Йоханис в Киев, е била историческа и изрази оптимизъм за европейското бъдеще на Украйна.

ЕКИП НА БНТ В ГОРЕЩИ ТОЧКИ В УКРАЙНА

БИТКАТА ЗА КИЕВ: ВИЖТЕ СПЕЦИАЛНИТЕ РЕПОРТАЖИ НА БРУНО БЕКМАН

КОНФЛИКТЪТ В УКРАЙНА: НАЙ-ВАЖНОТО, КОЕТО ТРЯБВА ДА ЗНАЕТЕ

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Код червено за рекордни жеги в 12 департамента на Франция
Код червено за рекордни жеги в 12 департамента на Франция
Изслушаха на закрито заседание Заков и Рашков за самолета нарушител
Изслушаха на закрито заседание Заков и Рашков за самолета нарушител