НОВИНИ

Жителите на Стражица и Полски Тръмбеш протестират заради закриването на полицейски управления

bnt avatar logo
от БНТ
11:45, 17.06.2022
Чете се за: 02:05 мин.
У нас
Слушай новината

Жителите на Стражица и Полски Тръмбеш блокираха три ключови участъка заради закриването на Районните полицейски управления в двете общини.

В 10.00 часа, протестиращите спряха движението по пътя София - Варна при разклона за Стражица, Велико Търново - Русе при село Петко Каравелово и Русе - Плевен при село Масларево.

Хората настояват за отмяна на заповедта на вътрешния министър Бойко Рашков, с която от 1 юли районните полицейски управления в тези общини ще се превърнат в участъци, а по-голямата част от служителите ще бъдат пренасочени към Велико Търново и Горна Оряховица.

Според тях това неизбежно ще доведе до увеличаване на престъпността и ще застраши сигурността в малките населени места. Това е втори пореден протест, като хората се заканиха, ако исканията им не бъдат изпълнени да продължат с пътните блокади.

"И в момента не във всяко населено място има полицейски инспектор, квартален, а сега със закриването на Районното полицейско управление се намаляват още тези бройки. За нас не е важно да има полицейски патрули, които да се придвижват, за нас е важно да има във всяко по-голямо населено място, полицейско присъствие, така както беше обещано, но не се случи", каза Георги Чакъров, кмет на община Полски Тръмбеш.

"Инициирахме една подписка, успяхме да съберем над 2200 подписа. Входирахме жалба, с подписката до министъра на вътрешните работи и чрез министерството, до Върховния административен съд", каза Светлин Гърбозанов, председател на инициативен комитет Полски Тръмбеш.

Репортер: Мирела Дончева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бербатов: Единственият възможен изход от кризата е провеждане на честен конгрес
Бербатов: Единственият възможен изход от кризата е провеждане на честен конгрес
Ботев Пд с нов кондиционен треньор
Ботев Пд с нов кондиционен треньор