НОВИНИ

Заради грешка на МОН дават бонус точки по математика на част от десетокласниците

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
12:11, 17.06.2022
Чете се за: 03:02 мин.
Образование
Слушай новината

Малко над 30 000 десетокласници ще получат по 4 точки над реално постигнатия резултат на националното външно оценяване по математика, което се проведе вчера. Причина е създаденото объркване заради първоначално предоставените помощни формули с липсващи скоби.

На 16 юни т.г. в 9.38 ч. в Министерството на образованието и науката е постъпил сигнал от столично училище чрез Регионалното управление на образованието в София-град, че в някои от предоставените от министерството помощни формули за изпита по математика в 10-и клас не се визуализират скоби. Проблемът е установен при 10 от общо 74 формули и е възникнал при конвертирането на файла от Word в PDF формат.

Удължиха изпита по математика за 10. клас заради грешка в листа с формулите

В 9.44 ч. Министерството на образованието е изпратил на училищата коригиран файл, за което веднага са информирани всички РУО. В 10.24 ч. от министерството е изпратен имейл с указание за начало на изпита да се смята моментът, в който учениците са получили коректните помощни формули.

В резултат на възникналата ситуация десетокласниците в повечето училища са получили вярно изписаните помощни формули около или след 10.00 часа. В отделни училища нови формули изобщо не са били раздадени. В част от училищата времето за работа е било удължено, в други - не.

По мнение на вътрешни и външни експерти по математика, които внимателно прегледаха изпитните материали от националното външно оценяване в 10-и клас, всички задачи могат да бъдат решени, без да се използват формулите с първоначално липсващи скоби. Само при задача 3 една от формулите без скоби би улеснила решението, но нейното прилагане не е наложително.

Въпреки това, заради възникналото напрежение, учениците, чието време за работа не е било удължено, ще получат компенсация – 4 точки, колкото е максимално възможният резултат за задача 3. Допълнителните точки ще бъдат дадени както на десетокласниците, които в рамките на редовните 90 минути на изпита не са решили тази задача, така и на тези, които са стигнали до правилния резултат въпреки недоразумението с помощните формули. Максималният брой точки на националното външно оценяване остава 100.

Изпитния тест и верните отговори по математика за 10. клас вижте тук

Компенсацията се отнася за 30077 ученици в 740 училища. Не се предвиждат компенсации за десетокласниците, чието време е било удължено и които са имали възможност да работят 90 минути, след като са получили коректните помощни формули.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Изслушаха на закрито заседание Заков и Рашков за самолета нарушител
Изслушаха на закрито заседание Заков и Рашков за самолета нарушител
Тошко Йорданов: Нашата група е стабилна, а Кирил Симеонов остава наш приятел
Тошко Йорданов: Нашата група е стабилна, а Кирил Симеонов остава наш приятел