Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Заради грешка на МОН дават бонус точки по математика на част от десетокласниците

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
12:11, 17.06.2022
Чете се за: 03:02 мин.
Образование
Слушай новината

Малко над 30 000 десетокласници ще получат по 4 точки над реално постигнатия резултат на националното външно оценяване по математика, което се проведе вчера. Причина е създаденото объркване заради първоначално предоставените помощни формули с липсващи скоби.

На 16 юни т.г. в 9.38 ч. в Министерството на образованието и науката е постъпил сигнал от столично училище чрез Регионалното управление на образованието в София-град, че в някои от предоставените от министерството помощни формули за изпита по математика в 10-и клас не се визуализират скоби. Проблемът е установен при 10 от общо 74 формули и е възникнал при конвертирането на файла от Word в PDF формат.

Удължиха изпита по математика за 10. клас заради грешка в листа с формулите

В 9.44 ч. Министерството на образованието е изпратил на училищата коригиран файл, за което веднага са информирани всички РУО. В 10.24 ч. от министерството е изпратен имейл с указание за начало на изпита да се смята моментът, в който учениците са получили коректните помощни формули.

В резултат на възникналата ситуация десетокласниците в повечето училища са получили вярно изписаните помощни формули около или след 10.00 часа. В отделни училища нови формули изобщо не са били раздадени. В част от училищата времето за работа е било удължено, в други - не.

По мнение на вътрешни и външни експерти по математика, които внимателно прегледаха изпитните материали от националното външно оценяване в 10-и клас, всички задачи могат да бъдат решени, без да се използват формулите с първоначално липсващи скоби. Само при задача 3 една от формулите без скоби би улеснила решението, но нейното прилагане не е наложително.

Въпреки това, заради възникналото напрежение, учениците, чието време за работа не е било удължено, ще получат компенсация – 4 точки, колкото е максимално възможният резултат за задача 3. Допълнителните точки ще бъдат дадени както на десетокласниците, които в рамките на редовните 90 минути на изпита не са решили тази задача, така и на тези, които са стигнали до правилния резултат въпреки недоразумението с помощните формули. Максималният брой точки на националното външно оценяване остава 100.

Изпитния тест и верните отговори по математика за 10. клас вижте тук

Компенсацията се отнася за 30077 ученици в 740 училища. Не се предвиждат компенсации за десетокласниците, чието време е било удължено и които са имали възможност да работят 90 минути, след като са получили коректните помощни формули.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Изслушаха на закрито заседание Заков и Рашков за самолета нарушител
Изслушаха на закрито заседание Заков и Рашков за самолета нарушител
Тошко Йорданов: Нашата група е стабилна, а Кирил Симеонов остава наш приятел
Тошко Йорданов: Нашата група е стабилна, а Кирил Симеонов остава наш приятел