НОВИНИ

Лидерите на Франция, Германия, Италия и Румъния подкрепиха в Киев европейската интеграция на Украйна

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
20:35, 16.06.2022 (обновена)
Чете се за: 02:57 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Лидерите на Франция, Германия, Италия и Румъния се обявиха за незабавен статут на Украйна за кандидат член на Европейския съюз. Четиримата заедно са на посещение в Киев, където разговаряха с украинския президент. Утре Еврокомисията трябва да обяви становището си дали Украйна може да получи статут на кандидат-член за Евросъюза.

Със сирени украинската столица посрещна лидерите на Франция, Германия, Италия и Румъния. Те пристигнаха в Киев с нощен влак, за да изразят солидарност с Украйна, и за да подкрепят мечтата ѝ за Евросъюза.

"Най-важното послание от нашето посещение днес е, че Италия иска Украйна в Европейския съюз", заяви Марио Драги, премиер на Италия.

"Аз пристигнах в Киев с ясното послание - Украйна принадлежи към европейското семейство", заяви Олаф Шолц, канцлер на Германия.

Досега Франция и Германия не подкрепяха открито статута на Украйна за кандидат-член. Позицията на Париж беше, че приемането на Украйна в Евросъюза ще отнеме години.

"И четиримата подкрепяме незабавния статут на Украйна за кандидат за присъединяване към Европейския съюз. Този статут ще бъде придружен с пътна карта и ще включва също отчитане на ситуацията в Западните Балкани и региона, по-специално Молдова", заяви Еманюел Макрон, президент на Франция.

Украинският президент заяви, че страната му е готова да работи за пълноправно членство в Евросъюза.

"Украинците вече си спечелиха правото да тръгнат по този път и да получат статут на кандидат", заяви Володимир Зеленски, президент на Украйна.

Володимир Зеленски настоя за още санкции срещу Русия и отново отправи призив към западните държави да изпратят на Украйна още оръжие. Френският президент обяви, че Франция ще изпрати още 6 самоходни гаубици с голям обсег. Украйна трябва да устои и да спечели войната срещу Русия, заяви още Макрон.

Европейските лидери посетиха и Ирпин - градчето край Киев, което се превърна в символ на разрушенията в Украйна. Френският президент определи извършеното от руските войски там като "варварство" и заяви, че в града има доказателства за военни престъпления.

ЕКИП НА БНТ В ГОРЕЩИ ТОЧКИ В УКРАЙНА

БИТКАТА ЗА КИЕВ: ВИЖТЕ СПЕЦИАЛНИТЕ РЕПОРТАЖИ НА БРУНО БЕКМАН

КОНФЛИКТЪТ В УКРАЙНА: НАЙ-ВАЖНОТО, КОЕТО ТРЯБВА ДА ЗНАЕТЕ

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лена Бориславова: Готови сме да застанем редом с гражданите на площада
Лена Бориславова: Готови сме да застанем редом с гражданите на площада
Елвира Краснобаева е европейска шампионка на обръч при девойките
Елвира Краснобаева е европейска шампионка на обръч при девойките