НОВИНИ

Остри дебати между управляващи и опозиция предшестваха освобождаването на Никола Минчев (ОБЗОР)

Десислава Маркова
от Десислава Маркова
19:47, 16.06.2022
Чете се за: 07:25 мин.
У нас
Снимка:
Слушай новината

До днешното отстраняване на председателя на НС Никола Минчев се стигна след дебат, продължил повече от 5 часа. Това стана в присъствието на голяма част от министрите, които бяха дошли, за да подкрепят Никола Минчев.

Депутатите признаха, че дебатът не беше за качествата на Минчев, затова пък послужи за острото противопоставяне между управляващи и опозиция. Според премиера и управляващите съпротивата срещу тях е заради битката, която водят със задкулисието. От ГЕРБ пък обясниха, че оставката е поискана, не защото Минчев е лош председател, а защото мнозинството се разпада.

34-годишният председател на 47-ото Народно събрание Никола Минчев влезе в последното си заседание като председател на този парламент, но в редиците на партията си под аплодисменти.

От "Продължаваме промяната" определиха исканата оставка на Минчев като акт на мафията, която си е поискала държавата.

"Мафията си поиска държавата. Мафията безцеремонно иска да удари върха на парламентарната ни република НС. Броени дни, след като ударихме престъпните схеми на "Капитан Андреево". След като спряхме транзита на парите от магистралите към чекмеджетата. Гласуването на оставката на председателя на НС е тест. Днес мафията ще си преброи гласовете в залата", заяви Андрей Гюров - председател на ПГ на "Продължаваме промяната".

Вносителят на исканата оставка обвини Минчев, че не се е държал като независим председател на парламента.

"Той видимо не само нарушава правилника, а прави това, което му наредят. Съжалявам, но председателят на НС би трябвало да стои една идея над МС, защото ние сме законодателният орган в тази държава, а министрите са изпълнители на решенията на парламента. И обратното, което съм виждал с очите си, е унизително", заяви Тошко Йорданов - председател на ПГ на "Има такъв народ".

В защита на Минчев премиерът попита дали тази оставка е от страх от опозицията за закона за антикорупционната комисия и че Бойко Рашков може да я оглави. Направи специално обръщение и към "Възраждане" и предизвика скандал между премиера и ДПС.

"И сега се обръщам към колегите от "Възраждане": Във ваши дискусии се говори, че никога не трябва да се гласуват закони, които се приемат от ДПС. А днес въпросът ми е към вас, тук. Ще натиснете ли бутона да вземете оставката на г-н Минчев заедно с ДПС? И аз говоря сега към българския народ, ето това е задкулисието, срещу което се борим всеки ден", заяви Кирил Петков - министър-председател.

"В тази ситуация, в която се намираме, за съжаление, г-н Минчев става жертва на мафията, задкулисието, корупцията и всичките онези лъжи, които слушаме последните няколко месеца, включително да стигнем днес от тази трибуна министър-председател на моята родина да призовава за етническо противопоставяне", заяви Мустафа Карадайъ, председател на ДПС.

"Ще продължим да ви пречим, независимо дали сме на власт или не. Ще останем тук и ще си отвоюваме държавата обратно с всички средства на парламентаризма. Вие казахте, че най-добрата антикризисна мярка щяла да бъде оставката на правителството. Да, това наистина ще бъде най-добрата антикризисна мярка за кюлчетата, шкафчетата, крадците на "Капитан Андреево" и всички, които се опитват да заграбят милиардите на българския народ за собствено ползване, вместо те да отидат за пенсии, здравеопазване и образование. За тях това ще бъде антикризисна мярка, защото са в криза. Толкова дълбока криза. Толкова дълбока криза, г-н Карадайъ, че вие сте готови да се прегърнете с "Възраждане", за да свалите това правителство. Толкова е дълбока кризата за хората, които ви дърпат конците и си седят в сараите и оттам се опитват да управляват държавата", заяви Асен Василев - вицепремиер и министър на финансите.

"Възродителният процес не е тема. Тя винаги се вади, за да се страхуват хората. Темата днес е задкулисие срещу правила и ред, кражби срещу справедливост, незаконно обогатяване на една клика срещу доходите на хората, развитие на образование, на здравеопазване, на справедлива съдебна система, това е изборът днес", заяви Корнелия Нинова - вицепремиер, министър на икономиката и индустрията.

Причината за исканата оставка на Минчев са не качествата му, а липсата на мнозинство в коалицията.

"Оставката на г-н Минчев е поискана, не защото г-н Минчев е бил лош председател на парламента, а защото когато мнозинството се променя и когато се разпада и не съществува, обикновено първата жертва е председателят на НС. В този смисъл вие като министър-председател, който не е успял да удържи мнозинството си, сте виновен за оставката на Никола Минчев. Спрете тази агония, защото ако си бяхте подали оставката, както беше редно, когато разбрахте, че нямате мнозинство, изобщо в момента нямаше да водим този дебат", заяви Тома Биков от ГЕРБ-СДС.

"Това е началото на пълзящ преврат. Да, така е. Има промяна на волята на избирателите, защото колегите от ИТН заявяваха, че искат да влязат в НС, за да изчегъртат модела ГЕРБ, а днес са в съюз с тях", заяви Атанас Атанасов от "Демократична България".

"Ние считаме, че настоящото мнозинство след като загуби доминацията си в парламента, загуби и нервите си, загуби спокойствието си и то се видя, ако щете от начина, по който преминаха тук дискусиите", заяви Костадин Костадинов - председател на ПГ на "Възраждане".

Преди гласуването на освобождаването му Никола Минчев каза, че всичко в зала днес е било плод на новото мнозинство.

"Аз влязох в политиката и в НС с желание за промяна на един модел, който властваше до този момент. Новооформящото се мнозинство в парламента не само не носи промяна, а твърдо ще съхрани този модел и в такъв парламент може би е дори по-добре аз да не бъда председателят", заяви Никола Минчев - председател на 47-ото НС.

Никола Минчев беше председател на 47-ия парламент близо 6 месеца и половина.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЦСКА тренира на австрийска земя
ЦСКА тренира на австрийска земя
Халил Летифов, ДПС: Не виждам възможност в рамките на това НС да се състави правителство
Халил Летифов, ДПС: Не виждам възможност в рамките на това НС да се състави правителство