НОВИНИ

Чистотата на Черно море: Потенциалните замърсители остават по крайбрежието на Украйна

чистотата черно море потенциалните замърсители остават крайбрежието украйна
bnt avatar logo
от БНТ
13:04, 03.07.2023
Чете се за: 02:42 мин.
У нас
Слушай новината

Министерството на околната среда и водите продължава с редовно наблюдение на състоянието на морските води след разрушаването на стената на язовир „Нова Каховка“, разположен на река Днепър на територията на Украйна.

Последните данни от цифровото моделиране на Центъра за интегрирано управление и мониторинг на бреговата зона към ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“, както и сателитно наблюдение, не показват замърсяване на българската акватория с потенциални замърсители вследствие на инцидента.

Министърът на туризма: Не се очаква замърсяване на водата по Черноморието

Прогнозата за северозападната част на Черно море се запазва благоприятна, като потенциалните замърсители остават по крайбрежието на Украйна. Към 2 юли симулациите не показват вероятност за навлизане на потенциални замърсители в акваторията на България. Сателитните изображения от същата дата показват, че в бреговата и изключителната икономическа зона на България не се наблюдават замърсявания.

Басейнова дирекция „Черноморски район“ и Регионална лаборатория - Варна към Изпълнителната агенция по околна среда следят ежеседмично състоянието на черноморските води в три допълнителни пункта в бреговата зона, които бяха определени в отговор на нововъзникналата ситуация – Дуранкулак бряг, Шабла бряг и Калиакра бряг.

Министерството на околната среда и водите е в постоянен обмен на информация с украинските, молдовските и румънските власти за потенциално замърсяване на водите в Черно море. Радиационният фон в Одеска област е в норма, информира българското посолство в Киев.

Мониторингът за състоянието на морските води е координиран с Министерството на здравеопазването и Министерството на туризма с оглед спокойното протичане на туристическия сезон.

Сигнали при възможни признаци за замърсяване по бреговата ивица могат да се подават на Зеления телефон на МОСВ: 0887 088 440 или 02/9888205, както и на електронен адрес: nccw@moew.government.bg, а така също и на Зеления телефон на РИОСВ - Варна: 0884 290 634 или 052/634 582, РИОСВ - Бургас: 0889 096 577 или 056/813 212, БД „Черноморски район“ – гр. Варна: 0886 406 816.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Денков: Укрепването на военния капацитет е гаранция за мира
Денков: Укрепването на военния капацитет е гаранция за мира
Волейболните национали до 21 години загубиха от Иран в последния си двубой от приятелския турнир в София
Волейболните национали до 21 години загубиха от Иран в последния си двубой от приятелския турнир в София