НОВИНИ

Членовете на СИК да бъдат внимателни и да преценяват всяка бюлетина, призоваха от ЦИК

В 20.00 часа приключва изборния ден на местните избори

Росица Матева
Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ
21:01, 29.10.2023
Чете се за: 02:37 мин.
У нас
Слушай новината

Росица Матева, говорител на Централната избирателна комисия, призова членовете на секционните избирателни комисии да бъдат много внимателни, да не бързат и да преценяват всяка бюлетина и да спазват указанията на ЦИК. Тя посочи, че членовете на СИК трябва да проверят дали протоколите са попълнени вярно и едва тогава да отиват в общинските избирателни комисии, за да няма струпване на хора там.

"Надявам се на отговорно отношение към изборния процес и от членовете на общинските избирателни комисии", каза Росица Матева.

ОИК трябва да обявяват резултатите от изборите (или поне от първия тур) 48 часа след предаване на последния протокол. Но общините са различни - в Столична община има повече от 1600 секции, а има и общини с 15 секции. Така че резултати ще бъдат обявени по различно време, каза Матева.

В 20.00 часа приключва изборния ден на местните избори и пада забрана за обявяване на данни от социологическите агенции.

"Общинските избирателни комисии обявяват края на изборния ден на съответната община веднага след приключване на гласуването, но не по-късно от 21.00 ч.", поясни Матева.

Жалбите срещу решението на ЦИК да отмени гласуването с машини са девет. Очаква се утре Върховният административен съд да се произнесе по тях. Ако ВАС отмени решението на ЦИК ще е възможно да се организира гласуване на втория тур с машини, каза Росица Матева.

Справката на ДАНС относно машините няма гриф "секретно", защото с нея трябваше да се запознаят членовете на ЦИК, а те нямат достъп до класифицирана информация, обясни още говорителят на ЦИК.

"Аз съм убеден привърженик на машинното гласуване и гласувам с машина. Решението, което взехме в петък, беше единствено правилно, предвид информацията, която получихме. Знаем че при всички положения ще търпим критики за решение по тази казус", каза Матева.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ваня Григорова: В момента, в който повярваме, вече сме свършили по-голямата част от работата
Ваня Григорова: В момента, в който повярваме, вече сме свършили по-голямата част от работата
Владимиров: Ангажирам се да направя Перник най-хубавото място за живеене
Владимиров: Ангажирам се да направя Перник най-хубавото място за живеене