НОВИНИ

Цигара може да е причинила трагичния инцидент на бензиностанция в Румъния

bnt avatar logo
от БНТ
07:12, 28.08.2023 (обновена)
Чете се за: 04:07 мин.
По света
Слушай новината

Продължава разследването на тежкия инцидент на бензиностанция в Румъния.

При двете експлозии в събота загинаха двама души, близо 60 са ранени, много от тях тежко.

По предварителна информация причина за инцидента е незагасена цигара.

Периметърът около мястото на инцидента е все още отцепен. Полицейското присъствие в района е засилено.

"По време на взрива бяхме вкъщи заедно със съпруга и племенника ми. Цялата къща се разтресе, прозорците се изпотрошиха. Племенникът ми пострада лошо. Едва се спасихме. Сега е настанен в болница с 40% изгаряния. Не е добре. Ние спим при познати извън града. Дойдох тук, защото съпругът ми е много болен и искам да взема лекарства от къщата, но властите не ме допускат. Не знам какво ще правя", коментира пред БНТ Елена Мойсе, жител на глад Креведия.

Румънският премиер разпореди незабавни проверки след информациите, че бензиностанцията е била без лиценз.

Иззети са всички документи от офиса на фирмата за търговия на газ. С разследването се е ангажирал лично главният прокурор на Румъния. Продължава обливането на една от цистерните, която не се е взривила.

Собственикът на фирмата за търговия на газ е член на социалдемократическата партия, нейн представител е и местният кмет.

На място остават три противопожарни автомобила. Евакуирани са 3000 души.

Главният път, минаващ покрай колонките за зареждане с газ, остава затворен за движение.

България приема в свои болници ранени от експлозиите на бензиностанция в Румъния

Двама пожарникари, пострадали след мощните взривове, вече се лекуват в Белгия. Вчера вечерта те са кацнали във военната база Мелсбрук, а след това са откарани във военна болница в едно от предградията на Брюксел.

Двамата огнеборци са с изгаряния по ръцете и лицата, белгийското здравно заведение предлага грижи, каквито в Румъния няма.

По думите на завеждащия отделението за изгаряния при тези травми времето е от ключово значение колкото по-рано започне лечението, толкова по-добре. Прогнозите му за двамата румънски пожарникари са оптимистични.

"Пациентите се справиха добре с транспортирането от Букурещ. По време на полета бяха много стабилни. Лечението им продължава. Като се има предвид възрастта им - те са млади хора, били са с качествено защитно облекло, пораженията по тях са ограничени, но въпреки това, те са в критично състояние", заяви д-р Томас Роуз, началник на отделението по изгаряния във военна болница.

Български болници остават в готовност да приемат част от тежко пострадалите при инцидента в Румъния. След като беше задействана Европейската система за гражданска защита е направена реорганизация на легловата база, осигурени са специалисти и необходимата апаратура.

Сформирани са екипите на центровете за спешна медицинска помощ. Има готовност да бъдат настанени 8 пострадали във Военномедицинската академия във Варна, в "Пирогов" и в болници в Пловдив и Русе.

Това са пациенти в тежко състояние с над 50% изгаряне и ще бъдат транспортирани с хеликоптери след като бъдат стабилизирани.

Вижте още в прякото включване на Ралица Маринова.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Делото за мярката за неотклонение на Георги Николаев беше прекъснато заради спиране на тока
Делото за мярката за неотклонение на Георги Николаев беше прекъснато заради спиране на тока
Със слънчево време започва новата седмица
Със слънчево време започва новата седмица