НОВИНИ

COVID ситуация: Двама лекари и една сестра на 30 легла в "Свети Мина" в Пловдив

bnt avatar logo
от БНТ
07:58, 17.07.2020
6353
Чете се за: 00:53 мин.
Регионални

Не са минали и две седмици откакто заработи COVID отделението в Общинската многопрофилна болница "Свети Мина" в Пловдив и вече има тежък недостиг на медицински кадри. Там работи един-единствен лекар - д-р Димитрова, подпомагана от колега. Проблемът е още по-сериозен с медицинските сестри.

"Стартирайки отделението, обезпечихме същото с график по норматив за 30 легла от 9 сестри, петима лекари и петима санитари. За съжаление, голяма част от персонала МБАЛ "Свети Мина" е в пенсионна възраст и започнаха да валят, мотивирани със съответната медицинска документация, откази и немотивирани заявления за напускане", каза в Сутрешния блок на БНТ проф. д-р Петър Петров - директор на МБАЛ "Свети Мина"-Пловдив.

Двама лекари и една сестра на 30 легла - обобщи картината в COVID отделението проф. Петров и добави, че капацитетът на отделението е почти запълнен.

"Не смеем да мечтаем за доброволци, готови сме да заплащаме труда на лекари, сестри, санитари само и само да ги има", каза още директорът на общинската болница.

"Имаме денонощен кабинет, обслужва се от мен и колегата. Болните пристигат за помощ и консултация в повечето случаи с линейки от Спешна помощ. Линейки пристигат и извън Пловдив. Когато преценим, че болният е за хоспитализация, го настаняваме в отделението - взимаме пробата и се изчаква резултата от теста, но лечението започва веднага", обясни д-р Димитрова.

От 7 юли тя дежури в COVID отделението без прекъсване - изпълнява задълженията на лекар и медицинска сестра, а е натоварена и с административна работа.

Каква още казаха за ситуацията в COVID отделението на МБАЛ "Свети Мина" - Пловдив директорът на болницата и единственият лекар в отделението вижте във видеото.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ФБР започва разследване на хакерската атака в Туитър
ФБР започва разследване на хакерската атака в Туитър
Облачно и дъждовно време през почивните дни
Облачно и дъждовно време през почивните дни