НОВИНИ

Бар във Варна е работил, въпреки че е имало заразен с коронавирус служител

bnt avatar logo
от БНТ
20:36, 16.07.2020
8183
Чете се за: 01:12 мин.
Регионални

Дни наред популярно нощно заведение във Варна e работило, въпреки че сред персонала имало заразен с коронавирус.

За случая сигнализира един от сервитьорите в заведението. Той твърди, че собствениците не са уведомили здравната инспекция навреме, а на работещите в бара е било разпоредено да си мълчат.

По време на парти Петър Хаджиатанасов - сервитьор в заведението, забелязал, че негов колега, който работи на бара, се чувства зле и е с температура. Въпреки молбата да се прибере у дома, младежът не си тръгнал. След ден отново отишъл на работа.

Петър твърди, че собственикът на заведението е пренебрегнал препоръката хората със симптоми на коронавирус да се самоизолират. Като доказателство младежът показва снимки на служебния чат.

"Казаха ни, ако искаме да си направим тестове, но да не споделяме. Тоест да не казваме какво се е случило, да не казваме, че той е бил на работа, че ние също не сме били на работа покрай него", каза Петър.

Версията на собственика на заведението обаче, е друга.

"Първият колега, който беше със симптоми, той още следващия ден не беше на работа. Също е и в неплатен отпуск оттогава", каза собственикът на заведението Николай Иванов.

Петър споделя снимките от корпоративния чат и в социалните мрежи.

"Щом споделих всичко това, страшно много клиенти ми писаха, притеснени - кой служител е болен, кога се е разбрало", каза Петър.

Младежът подал сигнал по телефона в здравната инспекция във Варна.

"Казаха, трябва да го проверим и след малко ще ви звъннем, стояхме с баща ми, чакахме и нищо не се случваше", разказа Петър.

От РЗИ-Варна заявиха, че сигналът на Петър не е взет под внимание, тъй като не е подаден в писмен вид. И че барманът е заразен, се разбира случайно.

Според изискванията, личният му лекар подава информация в РЗИ, че младежът е с респираторно заболяване. А такива пациенти здравните инспектори изследват на случаен принцип за COVID-19.

Положителната проба излиза на 3-ти юли, 8 дни след като барманът вдигнал температура. През това време заведението работи.

От здравната инспекция казаха още, че сред персонала има още един заразен. След положителните тестове, собственикът е затворил заведението и е направил пълна дезинфекция.

Автор: Петя Иванова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
След изборите в Северна Македония: Заев начело в парламента, но с коалиция (ОБОБЩЕНИЕ)
След изборите в Северна Македония: Заев начело в парламента, но с коалиция (ОБОБЩЕНИЕ)
Германският министър на отбраната се срещна с Борисов и Каракачанов
Германският министър на отбраната се срещна с Борисов и Каракачанов