НОВИНИ

Германският министър на отбраната се срещна с Борисов и Каракачанов

Николай Минков
от Николай Минков
20:27, 16.07.2020
Чете се за: 01:18 мин.
Политика

Нов анализ на заплахите от изток е приоритетът на германското европредседателство, заяви министърът на отбраната на федералната република Анегрет Крамп-Каренбауер при посещението си в България.

Със своя колега Красимир Каракачанов тя обсъди задълбочаване на сътрудничеството в отбранителната индустрия, военната медицина и обучението на висши офицери. Срещна се и с премиера Бойко Борисов.

Един от приоритетите на германското председателство е анализ на актуалните заплахи от изток, като част от новия стратегически компас на Европа, заяви Анегрет Каренбаур след срещата с българския министър на отбраната.

"Регионът на Балканите показва ясно и нагледно какво може да се случи когато европейските страни се оттеглят и изоставят територията свободна за чужди влияния. Затова сме напълно наясно, че създавайки анализа на заплахите в Европа в момента, нашият поглед трябва да бъде отправен на изток, по целия вертикал от Прибалтийските държави, през Централна и Източна Европа, до Балканите", каза министърът на отбраната на Германия Анегрет Крамп-Каренбауер.

"Съгласихме се около общо мнение, че е необходим един цялостен анализ на заплахите за Европа.
Споделяме едни и същи виждания по отношение интеграцията на Западните Балкани, но след изпълнение на необходимите условия, които са поставени към тези държави като Албания, като Северна Македония", каза Красимир Каракачанов - вицепремиер и министър на отбраната.

Темата за сигурността бе част от разговорите между германския военен министър и премиера Бойко Борисов по-рано днес. Министър-председателят заяви, че солидарността трябва да остане водеща в усилията на Европа за справянето с новите заплахи.

Той акцентира и върху добрата работа с германския посланик при разработването на новия медиен закон.

"Сега заедно подготвяме един медиен закон в парламента, за да няма никакви съмнения в чистотата на медийната ни среда и сме направили така, че под егидата на немския посланик и на американската посланичка, за да няма след това никакви коментари по темата", каза министър-председателят Бойко Борисов.

Германският министър благодари за подкрепата при справянето с епидемията от COVID-19.

Анегрет Крамп-Каренбауер - министър на отбраната на Германия: Искам да ви благодаря най-сърдечно, че България ни подкрепи със защитните облекла и маските, това много ни помогна. Сътрудничеството ни е много важно, защото само заедно можем да преодолеем последствията от тази криза.

Борисов пожела успех на Германия по време на европердседателството и следващите шест месеца.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бар във Варна е работил, въпреки че е имало заразен с коронавирус служител
Бар във Варна е работил, въпреки че е имало заразен с коронавирус служител
Протест в Пловдив, Варна, Велико Търново и Силистра
Протест в Пловдив, Варна, Велико Търново и Силистра