НОВИНИ

Гешев: Не смятам, че трябва да си подавам оставката (ОБОБЩЕНИЕ)

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
20:02, 16.07.2020
Чете се за: 01:46 мин.
У нас
Снимка: Архив/БГНЕС

Главният прокурор няма да подава оставка. Иван Гешев призова за нормализиране на отношенията между институциите и взаимодействие в рамките на Закона. Обвинител номер едно беше в сливенското село Шивачево, където е задържан младеж, изнасилил 87-годишна жена. Там Гешев заяви, че резултатът от добрата съвместна работа на МВР и прокуратурата е 20% спад на битовата престъпност.

Главният прокурор е категоричен, че няма основания за неговата оставка, защото само преди две години било немислимо да бъдат задържани и обвинени големи бизнесмени като Миню Стайков, Арабаджиеви, Баневи и Бобокови. Нито да бъде търсена наказателна отговорност от Васил Божков.
Според Гешев невъзможно било дори да се помисли, че ще бъдат задържани действащи министър и зам.-министър или повдигнато обвинение на служители в президентската администрация.

Иван Гешев, главен прокурор: Не смятам, че трябва да си подавам оставката за това, че си върша работата. Не смятам, че трябва да си подавам оставката за това, че към момента може би има над 20% спад на битовата престъпност, която смятахме да отчетем на едно национално съвещание следващата седмица. Не смятам да си подавам оставката, защото аз, прокуратурата и МВР решихме, на този етап в приемливи граници, проблема с телефонните измами.

Гешев припомни, че в отговор на изявленията на президента Румен Радев - Висшият съдебен съвет, прокурорската колегия, както и прокурори от цялата страна са призовали за нормализиране на отношенията между институциите.

Иван Гешев, главен прокурор: Уважавам българските институции, а това дали други български институции атакуват прокуратурата си е техен проблем. Както е казано, който сее вятър ще пожъне буря.

Главният прокурор коментира още, че трябва да се уважава правото на протест на всеки, който е недоволен.

Иван Гешев, главен прокурор: Аз ясно трябва да кажа, че подкрепям справедливия гняв и справедливите искания на българските граждани за повече справедливост.

Според Гешев, обаче, има провокатори, които се опитват да предизвикат безредици с цели, които са различни от исканията на протестиращите.

Иван Гешев, главен прокурор: Част от т.н. протестиращи, които са платени и организирани от лица, които емблематично в прехода наричаме със звучните прякори, вие наричате, Черепа, Вълка и какви ли още не колоритни прякори. От олигарси с милиарди. От политици, в кавички казвам, които защитават политическото статукво и искат да не бъде разкъсана връзката между олигарсите и политическата мафия. Лица, укриващи се от правосъдието в ОАЕ, в Сърбия да се опитват да предизвикват безредици, от които има риск да пострадат и нормални хора, които изразяват гражданската си позиция, които защитават определени ценности, в които имат право да вярват.

Гешев е категоричен, че го атакуват подсъдими и обвиняеми дори с разпространението на фалшиви новини и в Туитър припомни, че още преди да бъде избран за главен прокурор проверка на ДАНС е установила, че няма банкови сметки в чужбина, както се внушава отново.

В Шивачево главният прокурор беше заради задържането на младеж изнасилил възрастна жена и поздрави местната полиция и прокуратура за бързата реакция. Иван Гешев е категоричен, че за прокуратурата няма значение дали извършителят на едно престъпление е социално слаб или властимащ. И в двата случая подходът е един - разследване и изправяне пред съд.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Протест в Пловдив, Варна, Велико Търново и Силистра
Протест в Пловдив, Варна, Велико Търново и Силистра
Нападателите на полицаите в Кюстендил - криминално проявени, осъждани за други престъпления
Нападателите на полицаите в Кюстендил - криминално проявени, осъждани за други престъпления