НОВИНИ

Осми пореден ден на протести в София

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
18:16, 16.07.2020 (обновена)
Чете се за: 00:48 мин.
У нас

Осми пореден ден на протести в София. За днес заявката беше това да бъде най-масовият протест.

Пред сградата на бившия Партиен дом първи се събраха представители на сдружение "Боец". Пред президентството се събраха протестиращи срещу правителството, като по-късно двата протеста се сляха.

Гражданите тръгнаха на шествие по централните столични булеварди "Цар Освободител", "Дондуков", покрай храм-паметника "Александър Невски" до Орлов мост и се предполага, че ще стигне обратно до т.нар. Триъгълник на властта.

На протеста са и граждани от Бургас. Те донесоха със себе си знамето от демонстрацията на плажа край "Росенец", както и макет на електрически стол.

Исканията на протестиращите остават непроменени - оставка на правителството и на главния прокурор Иван Гешев, реформи в съдебната система и въвеждане на електронно гласуване.

Към 20:40 ч основният лъч от шествието пое в посока от Орлов мост към Националния стадион "Васил Левски". Протестът преминава спокойно, няма никакво напрежение. Присъстват хора от всякакви възрасти, които скандират "Оставка".

От СДВР съобщиха, че предприемат действия за опазване на обществения ред и организация на движението, съобразена както с участниците в протестите, така и с останалите жители и гости на София.

След 21 ч шествието отново се събра в т.нар. Триъгълник на властта. Около 22 ч. младежи с качулки запалиха факли пред сградата на Министерския съвет. Има съмнения, че някои от тях може да са провокатори и представители на агитки. Охраняващите жандармеристи са подготвени с каски и шлемове.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ще спре ли изграждането на "Балкански поток"?
Ще спре ли изграждането на "Балкански поток"?
Бойко Борисов за записите: Всичко е аранжирано
Бойко Борисов за записите: Всичко е аранжирано