НОВИНИ

Радев: Никакви прегрупирания не могат да спасят оставката на правителството

bnt avatar logo
от БНТ
18:16, 16.07.2020 (обновена)
Чете се за: 01:37 мин.
Политика

Според президента Румен Радев никакви прегрупирания няма да спасят кабинета на управляващите, нито ще върнат доверието на хората.

Пред студенти в Пловдив Държавният глава коментира оставките на трима ключови министри и заяви, че не поддържа контакти с Делян Пеевски, Ахмед Доган и Васил Божков, но е готов, ако се наложи да бъде съставено служебно правителство.

Президентът подчерта, че неслучайно е избрал да се срещне с млади хора от Пловдив.

Румен Радев - президент на Република България: България се събужда както виждате, българите са по улиците, скандират мутри вън. Тези млади хора осъзнават своята мисия на тяхното поколение, да приключат прехода като изгонят мафията от властта и от прокуратурата.

Радев призова протестите да продължат, за да покажат категоричното желание на хората за промяна в модела на управление.

Да продължават. Това е единственият начин да си върнем държавата. Никакви прегрупирания вътре в кабинета не могат да спасят тази оставка. Виждате, че хората са по улиците и те няма да се приберат по домовете си преди да видят тези две оставки - на правителството и на главния прокурор.

По думите на президента, главният прокурор не се ползва с уважението на адвокатите и съдиите в страната.

Главният прокурор имаше множество възможности и то с железни улики да разкрие тези огромни злоупотреби на властта и партниращите й олигарси, но той избра вместо това да ги брани. И това вече се вижда от всички. Така че, естественият изход е оставка.

Оставките на министрите на вътрешните работи, на финансите и на икономиката, президентът смята за закъснели и определи политическият ход като опит за прикриване на злоупотреби.

Няма никакъв смисъл кабинетът да се хвали и да се инати сам пред огледалото. Страхът от разкриването на чудовищните злоупотреби на това управление, страхът от възмездието от пресичането на изборните манипулации е напълно разбираем, но е безвъзвратно закъснял. Пак ви казвам това е прегрупиране, но смисълът на това управление си остава. Той няма как да се промени. Късно е за промяна.

Румен Радев отхвърли обвиненията, че служебният кабинет на проф. Огнян Герджиков е бил подреден под натиск и със задкулисно влияние.

Аз нито познавам този Шиши, нито Доган, нито Божков и т.н., но друг е давал, в случая премиерът, огромни обществени поръчки за милиарди. Премиерът тъкмо на Шиши, друг е пушил пури, друг е раздавал банки, не моето правителство. Така че, който е имал вземане даване с целия този кръг, сега ще трябва да си носи последствията. Хората затова са на улицата.

За президента протестът с искане на оставките на правителството и главния прокурор не е социален или политически, а преди всичко морален. И е категоричен, че вече хората ще решат дали да има служебно правителство, а не управляващите.

Това изобщо не зависи от тях. Процесът е тръгнал . Искат, не искат ще стигнат до там.

Изненадващото посещение на Румен Радев в Пловдив предизвика палитра от емоции. Привържениците му го посрещнаха с аплодисменти, а група младежи от ГЕРБ издигнаха плакати "Оставка" и "Разединител". Двете групи влязоха в словесен сблъсък, но до ескалация на напрежение не се стигна.

Автор: Димитър Димитров

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ще спре ли изграждането на "Балкански поток"?
Ще спре ли изграждането на "Балкански поток"?
Бойко Борисов за записите: Всичко е аранжирано
Бойко Борисов за записите: Всичко е аранжирано