НОВИНИ

ЕК и Москва против санкции на САЩ срещу газопроводите в Европа

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
17:54, 16.07.2020
Чете се за: 00:50 мин.
По света

Европейският съюз е против налагането на санкции на всяко европейско дружество, която прави законен бизнес, заяви днес Еврокомисията по повод евентуални американски санкции срещу компаниите, работещи по двата газопровода. Кремъл определи изявленията на Вашингтон като "груб натиск над европейския бизнес и нелоялна конкуренция".

Еврокомисията днес повтори принципната си позиция, че не коментира изявления и заплахи и припомни Газовата директива, влязла в сила от май миналата година. Тя предвижда ясни правила за всички газопроводи , които свързват европейския газов пазар с трети страни.

Тим Макфий, говорител на ЕК:Целта на Европейската комисия винаги е била разширението "Северен поток" и други тръбопроводи да става при прозрачност и без дискриминация, с подходящия регулаторен надзор, съобразно международното и европейското право в областта на енергетиката.

Американският държавен секретар Майк Помпео предупреди инвеститорите в "Северен поток 2" и "Турски поток", че рискуват санкции на Вашингтон, който иска да ограничи икономическото влияние на Русия в Европа и Турция.

Кремъл определи изявлението като "продължение на нелоялната конкуренция в опит да бъдат принудени европейците да купуват по-скъп газ при по-неизгодни условия".

На 4 юни в американския Сенат беше внесен законопроект за разширяване санкциите срещу "Северен поток-2" в рамките на закона за енергийната сигурност на Европа. Целта на документа е блокиране завършването на газопровода. Сега той е готов на 93%. Работата спря в края на миналата година след като заради американски санкции швейцарска компания оттегли специализираните си кораби.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЕС отпуска 80 млн. евро на Северна Македония за борбата с COVID-19
ЕС отпуска 80 млн. евро на Северна Македония за борбата с COVID-19
Испания почетe паметта на жертвите на COVID-19
Испания почетe паметта на жертвите на COVID-19