НОВИНИ

Аксел Фоc: Тежестта на Меркел като политик е голяма, но компромисът за бюджета ще е труден

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
07:09, 17.07.2020
Чете се за: 02:55 мин.
Европа

Лидерите на Европейския съюз се събират днес на решаваща среща на върха за бюджета за следващите години и за фонда за възстановяване след коронавируса. Очакванията от Германия, която в началото на месеца пое председателството на Съвета на Европейския съюз, са големи, а погледите на всички са насочени към германския канцлер Меркел.

Кореспондентът на БНТ в Брюксел разговаря с германския евродепутат Аксел Фос за бюджета и фонда за възстановяване, за борбата с фалшивите новини и за това дали Меркел може да спаси Европа след пандемията от коронавирус.

Аксел Фос е евродепутат от партията на Ангела Меркел - германския Християндемократически съюз. Според него шансовете за постигане на споразумение за многогодишния бюджет на ЕС и за фонда за възстановяване след коронавируса са 50 на 50.

Аксел Фос - евродепутат от ЕНП, Германия: Постигането на компромис за бюджета на европейско ниво винаги е било трудно. Понякога има 27 различни подхода, колкото са държавите-членки. Аз бих казал, че шансовете за постигане на споразумение са 50 на 50. Но постигането на споразумение не трябва да е самоцелно. То трябва да представлява стъпка напред. Не просто да се стремим да се върнем към състоянието преди Ковид-19, а да мислим какво можем да подобрим, как животът ни да стана по-добър, как да инвестираме това огромно количество средства в правилните неща. Не става въпрос само за това да стабилизираме Европейския съюз, трябва да мислим и за бъдещето. Ако инвестираме достатъчно умно, ние ще излезем от кризата даже по-добре подготвени.

Германският канцлер Ангела Меркел дойде миналата седмица в Европейския парламент в Брюксел, за представи лично пред евродутатите германските приоритети. Според нея Европа може да постигне велики неща, ако държавите работят заедно и са солидарни. Може ли Меркел да спаси Европа след тежката пандемия от коронавирус?

Аксел Фос - евродепутат от ЕНП, Германия: Надявам се, че госпожа Меркел може да направи много, особено по отношение за това кои са правилните стъпки за бъдещето на Европейския съюз. Но ще бъде много трудно, защото всяка една държава-членка има различни очаквания. Германското председателство има много важни задачи - приемането на фонда за възстановяване, на многогодишната финансова рамка, след това Брекзит. Всичко това така или иначе трябва да бъде направено. Би било прекрасно, ако германското председателство успее също да положи и стълбовете за бъдещите перспективи, за европейското бъдеще. Но това означава, че трябва да сме готови да действаме по-обединено, трябва да се стремим заедно да постигане нещата.
Нека погледнем въшната политика - ако сме разединени и фрагментирани, никой повече няма да приема ЕС сериозно. А ако някои страни гледат към Русия, други към Китай, трети към САЩ, ние няма да вървим напред. Аз се надявам германското председателство може са постави основите и по някакъв начин да спаси Европейския съюз.

Според Фос политическата тежест на Ангела Меркел в Европа е голяма, но и задачата й не е лека.

Аксел Фос - евродепутат от ЕНП, Германия: Меркел е перфектна в създаването на политически концепции, нейната тежест като политик е от голямо значение. Разбира се, не трябва да се концентрираме само върху желанията на една и две държави-членки. Трябва да успеем да убедим всички държави. В противен случай бихме постигнали някакъв компромис, но накрая никой няма да е напълно доволен и той няма да представлява стъпка напред. Винаги трябва да мислим една стъпка напред и какво може да променим в положителна посока в целия Европейски съюз.

Германският евродепутат е един от създателите на директивата за авторските права в интернет, която предизвика миналата година спорове и критика от страна на големите интернетплатформи. Според него проблемът с фалшивите новини, особено във време на коронавирус, е сериозен.

Аксел Фос - евродепутат от ЕНП, Германия: Дезинформацията нанася много щети на нашите общества и на демократичните структури. Затова трябва да се борим с дезинформацията и фалшивите новини. Днес навсякъде има огромно количество информация. Когато говорим за справяне с фалшивите новини, ние трябва да привлечем самите платформи и заедно да търсим решение. Платформите трябва да правят повече, но в същото време трябва да намерим и баланса между дезинформацията и свободата на изразяване и това е един от най-големите проблеми, които срещаме - как да направим така, че да не оставяме фалшивите новини да ни заливат, от една страна, а от друга - да не нарушаваме свободата на изразяване. Това е голямото предизвикателство днес.

Фос смята, че целта на Китай и Русия е да отслабят Европейския съюз.

Аксел Фос - евродепутат от ЕНП, Германия: Русия и Китай имат план. Целта е да се отслаби Европейския съюз. Те правят всичко, което могат, да да постигнат тази цел и това е нещо, с което ние трябва да се справим. Русия постига това повече с разпространението на фалшиви новини и дезинформация. Тя се опитва да внесе смут в обществата по отношение на проблемите, с които сега се сблъскваме по време на коронавируса. Китай пък глобално доминира дигиталния свят. Погледнете дебатите за 5G, използването на китайски продукти може и да се окаже грешен подход за някои. Ако погледнем и например новите технологии свързани със скенерите за тяло - китайските цени са дъмпингови, те навлизат масово в нашите пазари и придобиват допълнителни данни. Ще станем по-слаби, ако не намерим балансиран подход към това. Не трябва да изключваме всичко, което идва от Китай, но трябва винаги да имаме едно наум, че китайците имат други планове.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Голмайсторът Мартин Камбуров – заразен с COVID-19
Голмайсторът Мартин Камбуров – заразен с COVID-19
Земетресение от 7,3 по Рихтер край Папуа Нова Гвинея
Земетресение от 7,3 по Рихтер край Папуа Нова Гвинея