НОВИНИ

ЦСКА София и Левски един срещу друг в голямото дерби в Първа лига

цска софия левски един друг голямото дерби първа лига
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
11:08, 07.10.2023
Чете се за: 04:15 мин.
Спорт
Слушай новината

Отборите на ЦСКА и Левски ще се изправят един срещу друг в голямото дерби от 13-ия кръг на Първа лига в събота, 7 октомври. Двубоят на Националния стадион "Васил Левски" започва в 14:45 часа, като "червените" ще бъдат символични домакини.

Вечните съперници започнаха колебливо сезона в Първа лига, но въпреки това не крият шампионските си амбиции, а слабото представяне в Лудогорец и катаклизмите в клуба след унизителната загуба от Нордселанд с 1:7 в четвъртък, дава надежда на "червени" и "сини", че е дошло време за край на доминацията на "орлите".

След страхотното представяне през миналия сезон ЦСКА започна много слабо новата кампания под ръководството на Саша Илич, като тежкото крушение срещу румънския Сепси в Лигата на конференциите с общ резултат 0:6 дойде насред равенства с Хебър, Славия и Черно море в първенството, както и поражение с 0:3 в Разград. Идването на Нестор ел Маестро постепенно даде резултат и в последните седмици "червените" са отборът в най-добра форма в България, като се намират в серия от пет поредни победи, а в последния кръг те тотално надиграха лидера Локомотив Пловдив и му нанесоха първа загуба от началото на кампанията.

По този начин "армейците" влизат с приповдигнато самочувствие в дербито със "сините", които така и не могат да намерят постоянство под ръководството на Николай Костов. Левски направи много добра еврокампания, като отстрани два съперника, след което се опъна на Айнтрахт Франкфурт и дори записа равенство с германците на "Герена", преди все пак да отстъпи в реванша. В Първа лига играчите на Костов демонстрират доминиращ стил на игра, но той невинаги се превръща в добри резултати. "Сините" регистрираха загуби от ЦСКА 1948, Локомотив Пловдив и Лудогорец, както и равенство с новака Крумовград, а голяма част от победите дойдоха след голове в последните минути. Въпреки това, Левски също ще влезе с увереност в дербито заради силната си игра през сезона.

ЦСКА е основният кандидат да детронира Лудогорец през последните години, като през пролетта "червените" останаха на една точка от шампиона. Сега "армейците" ще искат да се възползват от проблемите в Лудогорец, за да спечелят първа шампионска титла от 2008-а година насам. От своя страна ръководството и треньорът на Левски ясно заявиха, че целта през този сезон е титлата в България. По този начин мачът се превръща в много важен и за двата тима, тъй като загубилият ще се отдалечи от върха и от мечтата за златните медали.

1600 служителите на МВР ще се грижат за сигурността на вечното дерби

В събота ще се изиграят още два мача от Първа лига. От 17:45 Славия посреща Арда в опит да спре черната си серия от десет поредни мача без победа. В 20:15 вторият в класирането Черно море посреща лидера Локомотив Пловдив, като при победа "моряците", които са единствените без загуба, ще излязат на първо място.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Девети ден продължават блокадите на енергетиците
Девети ден продължават блокадите на енергетиците
Здравният министър: Състоянието на ранените от Нагорни Карабах, настанени в "Пирогов", е тежко
Здравният министър: Състоянието на ранените от Нагорни Карабах, настанени в "Пирогов", е тежко