НОВИНИ

Цвета Караянчева: Не трябва да забравяме уроците на изминалите 12 месеца

bnt avatar logo
от БНТ
13:48, 01.01.2021
Чете се за: 04:27 мин.
У нас
Слушай новината

"Искрено вярвам, че 2021 г. ще бъде годината на възстановяването и новото начало", заявява председателят на парламента Цвета Караянчева в новогодишно видео приветствие към нацията, разпространено от пресцентъра на Народното събрание.

"Честита Нова година, скъпи сънародници! Повече от всякога се обръщам към вас с надежда, за да пожелая от сърце здраве, радост и просперитет на всеки един от вас през 2021 година. Вероятно всички ще бързаме да забравим случилото се през 2020 година и коронавируса. Но каквото и да става, не трябва да забравяме уроците на изминалите 12 месеца. Научихме ли се да сме отговорни един към друг? Научихме ли се да сме по-човечни и да си помагаме? Научихме ли се как да не допуснем тази ужасна пандемия да ни връхлети Научихме ли се как да не допуснем тази ужасна пандемия да ни връхлети отново?", заявява тя.

"Боли ме, че във времето, когато трябваше да сме най-единни, ние бяхме най-разделени. Изпуснахме голяма възможност да вдъхнем на хората кураж и вяра в силите на държавата. Изпуснахме възможност да докажем, че изразът "единство на държавата" е реално постижим, а не само текст в Конституцията. Уви, личните интереси и амбиции надделяха, събрани в един юмрук", казва още Караянчева.

"И все пак изминалата година имаше и своите положителни моменти. Станахме свидетели на удивителния героизъм на медиците ни. Без професионализма, усилията и търпението на лекарите, сестрите, санитарите, фармацевтите, лаборантите, полицаите, социалните работници нямаше да се справим. На първа линия имахме бойци, които не отстъпиха. Считаното доскоро за невъзможно днес е факт. Световните учени успяха за кратко време да открият ваксина. Съвсем скоро с нейна помощ ще обърнем хода на битката", изтъква тя.

"Бих искала да благодаря и на всеки един от вас, който преживя неблагополучия през 2020 г. заради коронавируса, но намери сили да продължи, да помага, да живее по градивен начин. Всеки един от вас е герой, заслужил възхищение. Истински вярвам, че 2021 г. ще бъде годината на възстановяването и новото начало. Правителството и мнозинството в Парламента приехме редица мерки в подкрепа на бизнеса и гражданите. Близо 1.5 млрд. лв вече са разплатени за социално-икономически мерки. Запазихме 250 000 работни места и препитанието на стотици хиляди семейства. Помогнахме на хиляди родители да останат при децата си, докато те учат дистанционно. Подкрепихме 2.2 млн. пенсионери с допълнителни средства във времена на тежка криза", подчертава председателят на Народното събрание.

"Сигурно е можело да направим и повече. Сигурно е можело да направим нещо по-добре, но ви уверявам, че колегите ми и аз не сме пестили време и усилия във всеки един ден от кризата да работим в полза на хората и за решаването на техните проблеми. От тук нататък как и в каква форма ще излезем от епидемичната и икономическа криза, до голяма степен зависи от нас самите, от нашите разум, дисциплина и предприемчивост. Нека да направим всичко възможно да се опазим здрави, да правим всичко възможно да разсъждаваме и действаме разумно. Да търсим и намираме поводи за радост, да обичаме и да проявяваме разбиране към другите", посочва Цвета Караянчева.

"Най-важният урок от 2020 година е, че всички сме свързани и всеки един от нас с думите, мислите и делата си е отговорен за благосъстоянието на всички. Ето защо пожелавам на всички много късмет и успехи. Честита Нова година", завършва тя.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Отслужиха Света Василиева литургия и молебен за Новата година
Отслужиха Света Василиева литургия и молебен за Новата година
Патриарх Неофит: С нова надежда прекрачваме прага на 2021 г.
Патриарх Неофит: С нова надежда прекрачваме прага на 2021 г.