НОВИНИ

Цвета Караянчева откри фолклорния събор в пловдивския парк "Лаута"

цвета караянчева откри фолклорния събор пловдивския парк лаута
bnt avatar logo
от БНТ
15:00, 19.09.2020
Чете се за: 00:44 мин.
У нас

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева откри Народния събор в пловдивския парк "Лаута". Това е нагледен урок по родолюбие и преданост към нашите традиции и обичаи, отбеляза Караянчева.

Днес Пловдив е сцена на дарования от цяла България, пъстра черга от гласове, мелодии, стъпки и шевици, въртележка от звуци и движения, звън на родопски чанове, кукерски маски, обреди, наричания, занаяти, заяви Цвета Караянчева.

Тя подчерта, че тази палитра от багри и ритми не може да остави никого равнодушен, защото тя е в кръвта ни, защото тя ни сплотява и ни държи.

Председателят на Народното събрание отбеляза, че нашият фолклор, събиран през вековете и предаван от поколение на поколение, е съхранил народа ни в най-смутните исторически времена.

От този бистър кладенец народът ни е черпил сила, вяра и вдъхновение, посочи Цвета Караянчева и добави, че и днес той ни спасява от тъгата, от унинието, от колебанията дали сме достойни за предците си.

Цвета Караянчева поздрави кмета на район "Тракия" Костадин Димитров и организаторите на петия Народен събор в Пловдив и им благодари за усилията, които са вложили той да се проведе, въпреки пандемичната обстановка.

Фолклорният фестивал "Народен събор Пловдив" е важна част от културния календар на общината. Всяка година повече от 30 000 души наблюдават богата му програма, която се представя на три сцени на открито в парк "Лаута".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нови правила и препоръки за маските: Не ги сушете в микровълнова, не ги правете от памперси
Нови правила и препоръки за маските: Не ги сушете в микровълнова, не ги правете от памперси
Спрян е трафикът на камиони от сръбската страна на границата
Спрян е трафикът на камиони от сръбската страна на границата