Д-р Асен Меджидиев: Не очаквам да се влоши ситуацията с коронавируса, всичко е въпрос на съзнание

от БНТ
09:18, 10.05.2020
Чете се за: 01:18 мин.
Още

По принцип съм оптимист и не очаквам да се влоши ситуацията с коронавируса, всичко е въпрос на съзнание. Донякъде малко не съм съгласен с рязкото отпускане на мерките, може би малко по-бавно и поетапно трябваше, но това е въпрос на съзнание на самите нас.

Това заяви в "Денят започва с Георги Любенов" председателят на Столичната колегия на Българския лекарски съюз и началник на отделение "Уши, нос гърло" в "Пирогов" д-р Асен Меджидиев.

Според него въпреки големия брой заразени медици в "Пирогов" работата продължава и не е застрашена. Той коментира, че това е нормално, защото болницата не е върнала нито един пациент и в същото време има огромна посещаемост не само на хора в София, но и на хора от цялата страна.

Д-р Асен Меджидиев - председател на Столичната колегия на БЛС: "Пирогов" поддържа спешност. Когато дойде човек с кръвоизлив, няма други оплаквания, но е в тежко състояние, ние не можем да се ориентираме веднага, не можем да тръгнем с PCR тест веднага, целта е да му се помогне. И "Пирогов" не е спрял работа нито за минута от самото начало на епидемиологичната обстановка.

Той каза, че почти всички болници в София приемат пациенти с COVID-19. И благодари на своите колеги в София и в цялата страна за работата, на щаба - за навременните мерки.

Д-р Асен Меджидиев - председател на Столичната колегия на БЛС: Ние сме щастливци, аз се гордея, че живея в тази държава, с най-ниския брой заразени. Давам пример с Швеция - 650 души за едно денонощие. Това ли търсехме? Защо се намират непрекъснато някакви критици, някои от които търсят PR изява, защото са на различно мнение от това, което се направи. Ако се бяха заразили много хора и имаше много смъртни случаи, тогава пак щяха да бъдат виновни и щаб, и министерство. Кой е по-добрият вариант?

Д-р Меджидиев обясни, че оттук-нататък трябва да мислим за обществото като едно цяло и да спазваме хигиената.

Д-р Асен Меджидиев - председател на Столичната колегия на БЛС: Ще говоря като пациент, като човек. Носенето на маска, спазването на дистанция е заради вас - аз го правя заради другите, не предпазвам себе си. Ние просто трябва да мислим за обществото като едно цяло - за нашите близки, за родителите си, за децата, за всички, да ги предпазваме. Оттук-нататък намалявайки мерките, ние трябва вътре в съзнанието ни да е загнездено, че трябва да спазваме хигиената.

Още от разговора вижте във видеото.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Какви трябва да са наказанията за дрогираните шофьори
Какви трябва да са наказанията за дрогираните шофьори
Зорница Русинова: Обслужването с патронажна грижа ще продължи до края на годината
Зорница Русинова: Обслужването с патронажна грижа ще продължи до края на годината