НОВИНИ

Зорница Русинова: Обслужването с патронажна грижа ще продължи до края на годината

bnt avatar logo
от БНТ
08:50, 10.05.2020
Чете се за: 01:14 мин.
У нас

Една от първите мерки, която беше насочена към местните власти и тя ще продължи до края на годината, е обслужването с патронажна грижа на самотноживеещи хора, хора с увреждания. За целта сме отделили 45 милиона от оперативна програма "Развитие на човешките ресурси". Вече имаме близо 40 000 човека, които ежедневно използват тази услуга.

Това заяви в "Денят започва с Георги Любенов" зам.-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова.

Тя обясни и как работи социалният патронаж.

Зорница Русинова - зам.-министър на труда и социалната политика: Социалният патронаж е много добра услуга в момента. Най-добрият начин ние да подпомогнем общините, всяка община според размера си, получава финансиране, така че да може ежедневно някой да може да напазарува на възрастните хора, да им купи лекарства, да им помогне с дезинфекцията. Всички общински служби разкриха горещи телефони. Надявам се, че ще продължим така.

Зам.-министърът разказа, че още от самото начало на извънредното положение са ограничили посещенията и приема на хора в домовете за възрастни хора и за хора с увреждания, общините са подпомогнати с по-голяма гъвкавост и тази мярка се удължава до 31 август.

За масовото тестване в домовете тя каза, че в някои градове фактите са тревожни, но е осъществена реорганизация за овладяване на ситуацията.

Зорница Русинова - зам.-министър на труда и социалната политика: Отпреди две седмици започна масовото тестване в домовете за възрастни хора и в останалите услуги, засега има някои градове, където фактите са тревожни, но нашите служби заедно с директорите на всяка една от услугите, с кмета, с местното РЗИ успяха да се реорганизират и там, където има случаи на заразени, ако са в недобро здравословно състояние, се настаняват в болница, отделят се от здравите. Надявам се да успеем да овладеем ситуацията.

Заместник-социалният министър прогнозира, че от първи юли щетите върху безработицата ще намалеят заради началото на туристическия сезон. Тя обясни, че от началото на кризата около 24 хиляди души са започнали работа - основно в сферите на услугите, търговията и селското стопанство. Министър Русинова призова сезонните работници преди да предприемат пътуване до дадена страна, да се запознаят добре с разпоредбите на всяка страна членка. А що се отнася до мярката 60:40, тя посочи, че стига до хората.

Още от разговора вижте във видеото.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Д-р Асен Меджидиев: Не очаквам да се влоши ситуацията с коронавируса, всичко е въпрос на съзнание
Д-р Асен Меджидиев: Не очаквам да се влоши ситуацията с коронавируса, всичко е въпрос на съзнание
Сняг заваля през май в САЩ
Сняг заваля през май в САЩ