НОВИНИ

Лидерите на ЕС отправиха видеопослания в деня на Европа

bnt avatar logo
от БНТ
20:36, 09.05.2020
Чете се за: 00:55 мин.
По света

Днес се навършват 75 години от края на втората световна война. В деня на Европа пищни церемонии на Стария континент нямаше.

Лидерите на държавите-членки предпочетоха да отправят видеопослание към гражданите на общността. Премиерът Бойко Борисов призова за повече солидарност.

Лидерите на европейските държави акцентираха върху нуждата от солидарност и визията за бъдещето на съюза.

Ангела Меркел - канцлер на Германия: Германия приема председателството на ЕС през юли. Нашата цел е да излезем по-силни от пандемията и кризата с коронавирус.Ние ще поемем нашата рола в това.

Еманюел Макрон - президент на Франция: Да се осмелим, да преоткрием, да се обединим от мисълта за действията ни за бъдещето. Това е Европейския дух.От това се нуждаем днес още повече.

Виктор Орбан - премиер на Унгария: Ако не сега, кога? И кога не е имало по-голяма нужда от сътрудничество между европейските страни както сега. На добър час, Европа.


Премиерът Бойко Борисов акцентира върху европейските ценности.

Бойко Борисов - министър-председател на Р. България: Честит празник. Честит Ден на Европа. Най-доброто място за живеене. Най-много демокрация, най-много солидарност, най-много права на хората. И разбира се, да направим всичко възможно след тази пандемия отново да бъдем такива, каквито бяхме - солидарни силни, проспериращи. Честит празник!

Премиерът отправи послание към българските граждани и в профила си във "Фейсбук". Той напомни, че страната пази външната граница на Европейския съюз, участва във вземането на решения за общата сигурност и просперитет. Като цитира девиза: "Съединението прави силата", Борисов посочи, че европейските държави трябва да излязат заедно и по-силни от кризата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Не вирусът е опасен, а имунният отговор на организма
Не вирусът е опасен, а имунният отговор на организма
Перущица отбеляза 144 години от Априлското въстание
Перущица отбеляза 144 години от Априлското въстание