НОВИНИ

Музиката "лекува" пациенти с COVID-19

Миглена Стойчева
от Миглена Стойчева
20:26, 09.05.2020
Чете се за: 01:38 мин.
Още

Едва ли има музикант, който мечтае да свири на анонимни слушатели, повечето от които се борят за живота си по време на концерта. Точно това прави вече 6 седмици българската пианистка Анна Петрова.

Заедно с приятелите си Моли Кар и Одед Хадар, тя изнася концерти по телефона за пациенти с коронавирус в тежко състояние, които са настанени в интензивното отделение на Нюйоркската презвитерианска болница.

Преди седем години Моли Кар създава проекта "Музиката ни лекува", за да пренесе класическата музика в социални домове, хосписи, бежански лагери и затвори. Когато пандемията от ковид преустановява живите им участия, неочаквано пред тях се появява нова възможност.

Млада лекарка от болница в Ню Йорк, която отдавна ги познава, решава, че би било прекрасно, ако тежкоболните й пациенти могат да слушат изпълненията им по телефона. Три дни по-късно, първият телефонен концерт е факт.

Анна Петрова: От докторите знаем, че много често свирим за пациенти, които са в базсъзнание или които са на респиратори, на машини и повечето от тях са в интензивното отделение.

Най-важно е човешката връзка и установяването на такава в момент, който е за тези пациенти най-вероятно един от най-тежките моменти в живота им, в момента, в който те се борят за живота си и вероятно тази музика или нашите гласове, които те чуват в този момент могат да бъдат едни от последните неща, които чуват.

Ню Йорк Таймс проявява интерес към телефонните концерти и представя младите музиканти на своята аудитория. Това предизвиква главоломен интерес. Дузина американски болници дават заявки да бъдат включени в проекта. Вече дори музиканти от Европа искат да свирят за настанените в болница.

Одед Хадар: Първата ми реакция беше интелектуална, може би мозъкът ми разсъждаваше прекалено, анализираше през цялото време как би реагирал пациентът, дали правим правилното нещо, дали то наистина работи не можех да следвам сърцето и емоциите си в този процес, но после започнахме на свирим за болните и мозъкът по някакъв начин се изключи, а сърцето ми започна да свири.

Моли Кар: По време на първия концерт ридаех, докато свирех. Бих казала, че емоционалната трудност при изпълнението на тези концерти щедро ни се отплаща чрез мисълта, че по някакъв начин ние сме успели да бъдем там, където никой друг не успява. Наистина чувстваме, че сме на правилното място в правилния момент. Че това е нещото, което трябва да правим и ние ще продължаваме да го правим докато можем.

Тримата музиканти са категорични, че никога не са чувствали толкова силно значението на метафората за силата на музиката. И имат съвсем основателна причина да вярват, че тази сила наистина е целебна.

Точно вчера получихме потвърждение, че първите трима пациенти, за които ние свирехме в тази програма, вече са екстубирани, в съзнание са и се справят много добре.

Мечтаят, котаго дойде време да прекратят своите телефонни концерти, да имат възможност да се запознаят лично с някои от днешните си анонимни слушатели.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Перущица отбеляза 144 години от Априлското въстание
Перущица отбеляза 144 години от Априлското въстание
Въздушен парад и онлайн инициативи за Деня на победата в Русия
Въздушен парад и онлайн инициативи за Деня на победата в Русия