НОВИНИ

Д-р Пламен Русев от форума в Давос: Наблюдаваме голямо завръщане на бизнеса

bnt avatar logo
от БНТ
16:48, 17.01.2023
Чете се за: 03:45 мин.
По света
Слушай новината

На Световния икономически форум в Давос председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен категорично заяви в речта си, че "няма да има безнаказаност за руските престъпления" и че подкрепата на ЕС за Украйна няма да отслабне.

Тя похвали усилията на страните от съюза да намалят зависимостта си от руския тръбопроводен газ с 80% и приветства готовността да бъдат намалени цените на газа чрез ефективно намаляване на потреблението му. Отбеляза също, че Европа трябва да стане по-благосклонна към инвестициите и иновациите, за да получи конкурентно предимство при прехода към нулева нетна икономика и чисти технологии.

Темата пред "Светът и ние" коментира д-р Пламен Русев, който за поредна година е част от Форума. По думите му на тазгодишното издание се наблюдава голямо завръщане на бизнеса.

"Тази година е една от най-предизвикателните не само в Давос, а и в целия свят. Темите, които доминират разговорите, са няколко. Първата е рецесията и повишаването на цената на живота. Тази тема измести категорично и темата за климата, която беше една от най-важните през последните години. Другата най-важна тема е войната в Украйна- за втора поредна година тук няма делегация от Русия".

Макар и изместен, климатът също присъства в разговорите, но през призмата на т.нар. "отговорно инвестиране".

"Давос е недолюбван от много активисти, именно защото тук се ковеше терминът "глобализация". Мотото тази година - "Сътрудничеството във фрагментиран свят" - показва желанието на организаторите да потърсят един общ ъгъл и взаимовръзки във фрагментирания свят", посочи д-р Русев.

По думите му, в годините след ковид пандемията виждаме развитие на т.нар. "икономика на близостта" - т.е. онова, което се случва в региона. Много от разговорите са в направление как това ще доведе до съкращаване на емисии, ще създаде нови производствени и логистични хъбове.

Вижда се едно голямо завръщане на големия бизнес, но друга страна не присъстват някои от ключовите фигури, каза още Пламен Русев.

"Хора от технологичния бранш като че ли тази година отсъстват. Някои от много знаковите инвестиционни дружества и фондове също нямат своите топ представители, защото сме много ангажирани в индустрията в момента".

Той подчерта, че съвсем скоро се очаква промяна и поява на нови действащи лица в бизнес средите. Коментира обаче, че никой все още не говори за изкуствения интелект, който по думите му ще промени из основи корпоративния свят през следващите една-две години.

"Тепърва ще видим много от т.нар. среден мениджмънт - ще трябва да търсим средни решения в живота си", добави д-р Русев.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече от "Светът и ние"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лондон блокира оспорван шотландски закон за по-лесна смяна на пола
Лондон блокира оспорван шотландски закон за по-лесна смяна на пола
Дъжд отложи няколко мача на Australian open за утре
Дъжд отложи няколко мача на Australian open за утре