НОВИНИ

Службите за сигурност: До 10 000 евро на човек достигат тарифите за трафик на мигранти

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
14:27, 17.01.2023 (обновена)
Чете се за: 05:22 мин.
У нас
Слушай новината

Една организирана престъпна група с шестима участници и 92 задържани в операция "Хавала" отчетоха от прокуратурата и МВР. Мигрантите са плащали до 10 000 евро за трафик през територията на страната ни. Сред задържаните има организатори от най-високите нива, които са поддържали връзка с аналогични нива в Турция и Сърбия.

Снимки: БГНЕС

Разследващите са ударили организаторите на трафика на нелегални мигранти в България. Ясна е цялата структура, като в нея има "трима големи" - това са основните организатори на трафика съответно в Турция, България и Сърбия. У нас основният организатор е на върха на пирамидата. Под него има т.н. "организатор на трафика", който отговаря за двете основни задачи - да контролира тези, които набират шофьори, както и тези, които търсят места, където нелегалните мигранти да бъдат настанявани докато изчакват превозването им до границата със Сърбия.

"Отговорникът за намирането на шофьори има задача да осигури шофьори, които да транспортират мигрантите от точка А до точка Б. А отговорникът за намирането на местата за настаняване има за цел да осигури лица, които предоставят такива помещения, в които се укриват мигрантите, докато напуснат територията на страната ни", обясни Сийка Милева, говорител на главния прокурор.

Най-високото ниво организатори в трите страни са контактували постоянно помежду си и са контролирали и т.н. водачи. Водачът в Турция трябва да предаде групата на водача в България и да докладва на основния организатор в югоизточната ни съседка, че групата е преминала на наша територия. От своя страна българският водач трябва да предаде групата на сръбския и да докладва на основния организатор у нас, че групата вече е преминала границата със западната ни съседка.

"Заплащането се извършва едва след като основният организатор от турска страна потвърди, че мигрантите са пристигнали на българо-сръбската територия", коментира Сийка Милева.

Мащабна акция под кодовото име "Хавала" срещу нелегалната миграция в страната

Когато става дума за трафик на група от повече мигранти, тарифата е между 2000 и 3000 евро само за преминаването на територията на България.

"Предлагат се и т.н. ВИП услуги, когато се трафикират по-малък брой мигранти, между 5 и 6 броя. Тогава сумата достига до 10 000 евро", заяви Сийка Милева, говорител на главния прокурор.

В ударената организирана група са участвали шестима. Един иракчанин, един ливанец и четирима българи.

"Организаторите ѝ са превеждали през територията на Република България от Турция към Сърбия мигрантите с тежкотоварни автомобили, включително автобуси, дори и кемпери", заяви Любомир Николов, заместник-директор на Главна дирекция "Борба с организираната престъпност".

Алтернативен транспорт от луксозни джипове, както и нестандартни превозни средства пък са използвани за т.н. ВИП услуга.

"Имахме случаи, в които установявахме линейки с включен светлинен и звуков сигнал, но се оказа, че в тези линейки няма пострадал човек, а се возят незаконни мигранти. Имахме случаи на катафалки, в които нямаше починал човек, имаше незаконни мигранти", каза Росица Димитрова, директор на Главна дирекция "Гранична полиция".

Сред 92-мата задържани, които не са част от групата има основно организатори на транспортирането и такива, които са осигурявали пилотиране на превозвачите.

"Напоследък пилотните коли се управляват от жени, за да не се буди подозрение", заяви Сийка Милева.

Разследващите имат данни и за чужденци, които са влизали в схемата с превозването на мигранти през България.

"Идват на територията на България, наемат автомобили, осъществяват своята престъпна дейност, след което си заминават в държавите където живеят", каза Атанас Илков, директор на Главна дирекция "Национална полиция".

"Бяха обменени информации на оперативно и друго ниво и получихме подкрепата на Република Турция за общата борба с каналджийството като цяло", заяви Станимир Станев, заместник-главен секретар на МВР.

Заедно с Гърция и Сърбия разследващите продължават да работят по установяването е на други участници в нелегалния трафик на хора.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Росица Денчева ще започне директно от основната схема на Australian open при девойките
Росица Денчева ще започне директно от основната схема на Australian open при девойките
Нови промени в програмата на Националната баскетболна лига за мъже
Нови промени в програмата на Националната баскетболна лига за мъже