Д-р Симидчиев: Имунизиралите се срещу грип, могат да си поставят ваксина срещу COVID-19

от БНТ
19:15, 04.01.2021
Чете се за: 03:15 мин.
Още
Слушай новината

В студиото на "Още от деня" пулмологът Александър Симидчиев обясни предложението си как е възможно по-бързо да се осъществи ваксинирането у нас. Той посочи, че ако пристигналите в страната ни дози бъдат поставени на толкова пациенти, с колкото дози разполагаме в момента, а реваксинацията бъде извършена с постъпващите впоследствие дози, то така ще бъдат покрити повече хора.

На въпрос дали реваксинацията трябва да бъде направена със същия вид препарат срещу коронавирус, той отговори, че на този етап няма научни данни дали това е възможно или невъзможно.

"Това, което се знае със сигурност, са научно доказаните факти, за които имаме и съответните документи и регулаторните органи са разрешили този начин на ваксинацията. Така че ние не можем да се отклоняваме от стандартния добре разписан регулаторен режим, на който са разрешени тези продукти", отбеляза той.

Д-р Симидчиев подчерта, че ваксината се поставя по желание и колкото по-бързо се имунизират първите желаещи, толкова по-бързо ще има възможност да се извърши и реимунизацията.

Д-р Симидчиев обясни, че седмица след като му е поставена ваксината започва изграждането на антителата. "Очаква се до края на този период - до 21 ден, когато трябва да ми се постави втората доза, да съм на 52% защитен, а седмица след поставянето на втората доза, защитата да е 94%".

Пулмологът отбеляза още, че има достатъчно научни данни, че освен антитялозависимия имунитет, ваксинацията, както и преболедуването, изграждат клетъчен имунен отговор, който има паметов компонент, т.е. той може да защитава за много по-дълъг период от време, но за момента данните, с които разполагат медиците, са тези от клиничното проучване, което е по-малко от 1 година. "В рамките на тези проучвания обаче е видно, че защитата е 94%".

Д-р Симидчиев допълни още, че данните, събрани до момента, показват, че се наблюдава относителна консервативност на белтъка, срещу който се изработва имунният отговор, което предполага, че ваксината ще е осигурява много по-продължителен имунен отговор.

Пулмологът посочи, че не се очакват противопоказания при хора, ваксинирани срещу грип, ако се ваксинират срещу ковид. Единствено препоръча това да се направи в разстояние 1 месец между първата и втората ваксинация.

Д-р Симидчиев заяви, че натискът върху здравната система действително е намалял, но изрази опасение, че е възможно сега да има нов пик, тъй като много хора не са спазвали противоепидемичните мерки покрай Новогодишните празници.

Вижте целия разговор във видеото.

Гледайте повече от "Още от деня"

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Глоби в градския транспорт: Контрольорите в София вече не продават билети
Глоби в градския транспорт: Контрольорите в София вече не продават билети
Има опасност още подпорни стени да се срутят в село Пороминово
Има опасност още подпорни стени да се срутят в село Пороминово