НОВИНИ

Втората партида ваксини достатъчни за над 12 000 души

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
18:00, 04.01.2021 (обновена)
Чете се за: 05:25 мин.
Още
Слушай новината

Масовата имунизация може да започне в края на февруари или началото на март като с приоритет ще са възрастните хора над 65 години. Това обяви здравният министър Костадин Ангелов.

Тази сутрин пристигна втората пратка с 25 000 дози от ваксините на Пфайзер и Байонтек срещу COVID-19. Те отново ще бъдат за медиците на първа линия и ще е достатъчна за 12 500 души.

Ваксините бяха транспортирани до пет точки в страната - на две места в София и в здравните инспекции на Пловдив, Бургас и Варна.

До 6-и януари се очаква становище за втората ваксината на "Модерна", а до края на месеца за тази на Астра Зенека. Така до края на януари може да се окаже, че разполагаме с три от очакваните 6 ваксини.

Кога точно всеки от нас ще може да се ваксинира все още не е ясно. В националния план за ваксинация са определени 5 фази за разпределение на дозите:

Първа фаза обхваща медиците. Тя се провежда в момента.

Втора фаза предстои да започне и тя засяга домовете за възрастните хора и учителите, както и фермите за отглеждане на норки.

Трета фаза е за служители, участващи в поддържане на основни за обществения живот дейности.

Четвърта фаза се отнася за възрастните хора над 65 години и лица с придружаващи заболявания. Очаква се да започне до началото на март.

Пета фаза обхваща уязвими групи от населението.

До този момент Агенцията по лекарствата е получила 4 сигнала за нежелани реакции, които са преминали.

Масовата ваксинация може да започне през февруари или март

Със самолет и в хладилни чанти със сух лед ваксините пристигнаха на летище София.

"Този сух лед може да издържа в рамките на пет дни. Камиончета, с които ще тръгнат не поддържат температурен режим, тъй като той не се изисква, когато ваксините са в тези кашони", заяви проф. Костадин Ангелов.

От летището ваксините отпътуваха към два пункта в столицата и за Пловдив, Бургас и Варна.

"Днеска пристигнаха дозите за район пет, общо са 4850, от тях трябва да оставим за втората игра половината", заяви д-р Ваня Танчева-Манчева - директор РЗИ Пловдив.

"Пристигнаха втора пратка ваксини, с която ще завършим фаза 1", заяви д-р Георги Паздеров - директор на РЗИ Бургас.

От тези пет точки в страната ваксините ще стигнат до всички 28 области.

След 10 дни се чака трета пратка с още 25 000 дози. Други 35 000 ще пристигнат до началото на февруари. Така най-късно до две седмици според здравното министерство ще приключи ваксинацията на медиците на първа линия.

"След като приключим с първа фаза, ще започнем веднага със стартирането на втора фаза, а именно домовете за възрастни хора и българските учители", обясни проф. Костадин Ангелов.

Все още не е ясно колко от учителите и хората в домовете са пожелали да бъдат ваксинирани.
Т.нар. масова ваксинация ще започне в края на февруари или началото на март, стига да има достатъчно ваксини.

"Ще започнем да създаваме логистиката за това още този месец, масовата ваксинация ще стартира с възрастните хора, както подчертах, ние сме длъжници на възрастните хора", допълни проф. Костадин Ангелов.

С течение на времето ще бъдат осигурени ваксини за всеки български гражданин, който има желание да се ваксинира, увериха отново от министерството. Ще бъде създадена и организация за хората без лични лекари.

"За тях ние ще организираме такива имунизационни пунктове може би в РЗИ, на удобно място за хората, дали в ДКЦ-тата", каза главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Четири леки до умерени нежелани реакции след поставяне на ваксината са докладвани в Агенцията по лекарствата.

"Болка съобщава един от участниците, също е имало замайване преходно за 15 минути, третото също е болка локално при мястото на приложение, 4-ата е за леко повишаване на температурата", разкри изп. директор на Агенция по лекарствата Богдан Кирилов.

Броят на хората, които искат да се ваксинират се увеличава - над 45% от медиците вече са го заявили като в някои болници процентът на желаещите стига до 100.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Учениците от 1-ви до 4-ти клас се върнаха в училище
Учениците от 1-ви до 4-ти клас се върнаха в училище
Военнослужещи от Сухопътните войски унищожиха невзривен боеприпас
Военнослужещи от Сухопътните войски унищожиха невзривен боеприпас