НОВИНИ

Огромни опашки пред лабораториите за PCR тестове в Русе

bnt avatar logo
от БНТ
17:23, 04.01.2021 (обновена)
Чете се за: 02:30 мин.
У нас
Слушай новината

Огромни опашки се извиха пред лабораториите, които правят PCR тестове в Русе. Редят се предимно хора, които са дошли за празниците от чужбина и сега сe прибират. И понеже резултатите важат до 72 часа, всеки бърза. Засега лабораториите успяват да обработят пробите, но ако се увеличи напливът, резултатите ще започнат да се бавят.

Някои от хората са дошли още преди да отворят лабораториите, за да пазят ред. Райко Исаев пристигнал от Турция със сина си преди десетина дни, за да се видят с роднините си. Тази вечер ще се прибират.

"На границата не пускат без тестове. Който не прави тест, в Турция десет дена ще стои. Стават страхотни опашки, защото само на едно място в Русе се правят тези тестове", разказа той.

В Русе има две лаборатории, които вземат проби за PCR тестове. Едната от тях, за да няма струпване на граждани, е разкрила две приемни. Но те работят само до 12.00 ч. Освен това имат и капацитет - на ден могат да се обработват до 300 проби, останалите остават за следващия ден.

"Напливът за PCR тестове беше в бума на епидемията, който беше през ноември и началото на декември. В момента отново имаме бум на PCR тестове, но това е заради изискванията на различните държави, в които пътуват нашите граждани, за представяне на отрицателен PCR тест със сертификат", обясни управителят на лаборатория д-р Розина Мирчева.

В тази лаборатория на 2 януари от 180 направени теста 114 са били на хора, които ще пътуват.

"И от тези 114 имаше трима положителни. Така че те не успяха да си вземат сертификати и останаха тука да се лекуват. За днес около 300 са вече пробите, от които половината са долу-горе за сертификати", допълни д-р Мирчева.

За да защитят PCR тестовете от фалшифициране, от днес сертификатите в тази лаборатория вече се издават с холограмен стикер.

Репортер: Даниела Василева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Калфин: След Брекзит за работа и образование във Великобритания ще има значителни усложнения
Калфин: След Брекзит за работа и образование във Великобритания ще има значителни усложнения
Планинските спасители помогнаха на мъж и жена под връх Мусала
Планинските спасители помогнаха на мъж и жена под връх Мусала