НОВИНИ

Планинските спасители помогнаха на мъж и жена под връх Мусала

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
17:21, 04.01.2021 (обновена)
Чете се за: 02:15 мин.
У нас
Слушай новината

Туристи в Рила изпаднаха в критична ситуация. Спасителната акция там продължи почти 24 часа. Започна вчера, след подаден сигнал в 15.30 ч. за бедстващи в района на върховете Близнаците и завърши в късния следобед днес. Един от туристите наранил коляното си и не можел да стигне крайната точка на маршрута - хижа "Грънчар".

Двамата туристи - мъж и жена тръгнали от хижа Мусала и искали след като изкачат и върха да нощуват на хижа Грънчар. Мъжът обаче получил травма на коляното и се наложило да прекратят прехода. Подали сигнал на 112 и към тях се насочили 11 спасители от Самоков.

"Хубаво е, че са били подготвени, облекли са се, застанали са на завет каквото е била инструкцията, имали са дрехи и са имали късмет, че темепературите не бяха толкова ниски, но вятъра беше ураганен", заяви Тервел Тотев, дежурен ПСС.

Спасителите стигнали до върха около полунощ, спасили бедстващите туристи и всички заедно пренощували на метеорологичната станция на върха.

"И на сутринта започнаха една много тежка акция със спускнае на човека с наранения крак по парапета към заслон "Ледено езеро", заяви Тервел Тотев.

Според Тервел Тотев туристите са тръгнали прекалено късно по дълъг и труден маршрут.

"Всичко е планинараска култура, можете да търгнете и през нощта в планината по Зелената до "Черни връх" и в много от случаите не бихте имали проблем да се качите, просто трябва да имате подготовка за това което ви очаква", обясни Тервел Тотев.

Зачестилите инциденти се дължат на големия наплив на туристи през последните години, смята още Тервел и съветва към планината да се подхожда като към агресивна среда.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Огромни опашки пред лабораториите за PCR тестове в Русе
Огромни опашки пред лабораториите за PCR тестове в Русе
Целите за новата година на една състезателка по спортна стрелба
Целите за новата година на една състезателка по спортна стрелба