НОВИНИ

Калфин: След Брекзит за работа и образование във Великобритания ще има значителни усложнения

bnt avatar logo
от БНТ
17:40, 04.01.2021
Чете се за: 03:07 мин.
У нас
Слушай новината

Великобритания вече не е член на ЕС, първото, което видяхме след Брекзит от европейските оператори на фондови пазари, е че някои от тях се преместиха обратно в ЕС и напуснаха Лондон, отбеляза в коментара си за "Светът и ние" Ивайло Калфин, бивш външен министър на България. Според него в много посоки ще се усети напускането на Обединеното кралство.

Участието на Великобритания в ЕС е било много добро за България, отбеляза Калфин. Тя е настоявала за разширяването и е помогнала много за членството ни в Съюза.

"Великобритания е страна, която по отношение на сигурността в ЕС имаше огромен принос и в този смисъл България губи един много силен партньор", подчерта бившият външен министър.

След 48 години членство целият икономически, политически и обществен живот на Обединеното кралство е свързан с европейските правила, не изключвам да се появят някои нови области, които не са включени в споразумението, предположи Калфин.

Проблеми ще създадат напускането от Великобритания на програмата "Еразъм", студентите от страните в ЕС, които искат да учат там, ще трябва да плащат много високи такси за обучение. Но страната запази участието си в "Хоризонт 2020" и в научните програми на ЕС, там трябва да внася своя принос. Има още въпросителни в колко програми ще участва, колко ще внася, как ще се възползва от резултатите.

Лондон от партньор се превръща в конкурент на ЕС.

"Едно от исканията на Великобритания беше да има собствена икономическа политика, включително по отношение на държавни помощи, както и на мита и митническа политика", припомни Ивайло Калфин.

В споразумението е предвидено при нарушаване на клаузи, ЕС да предприеме ответни действия. Все още е рано да се предвиди как ще се развият търговските отношения, но там ще има при всички случаи сътресения.

ЕС се договориха, че европейските граждани ще могат до 180 дни без виза в годината да пребивават във Великобритания, но няма да могат да работят.

"За да работят, се иска специално разрешение, както за всяка външна за Съюза страна", поясни Калфин и съобщи, че има 220 000 българи, които са поискали да останат в островната държава и да им бъдат дадени работни визи.

"За туризъм, за търговия няма да има проблем в пътуванията, но за образование, за работа ще има значителни усложнения", коментира Ивайло Калфин.

Какво още отбеляза в постигнатото споразумение с Обединеното кралство бившият външен министър - вижте във видеото.

Гледайте още от "Светът и ние"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Дариха десетки компютри и таблети за онлайн обучението във Видинско
Дариха десетки компютри и таблети за онлайн обучението във Видинско
Огромни опашки пред лабораториите за PCR тестове в Русе
Огромни опашки пред лабораториите за PCR тестове в Русе