НОВИНИ

Има опасност още подпорни стени да се срутят в село Пороминово

bnt avatar logo
от БНТ
19:00, 04.01.2021
Чете се за: 03:20 мин.
У нас
Слушай новината

Проливни дъждове в Югозападна България. Земна маса се свлече на два важни пътни участъка - пътя за Банско и в района на Кресненското дефиле. В кюстендилското село Пороминово пък се срути част от подпорна стена.

След близо денонощие обилни дъждове два бетонни блока от подпорна стена в село Пороминово се срутиха тази сутрин. Свлачището е в непосредствена близост до сградата на кметството и няколко къщи. За щастие, пострадали хора няма. Районът е отцепен.

Очаква се експерти да кажат какви мерки ще се предприемат за укрепване на района и налага ли се хора, които живеят в къщите в близост, да напуснат за определен период домовете си.

Къщата на Десислава Димитрова е на метри от подпорната стена. Около 5.00 ч. тази сутрин съпругът ѝ чул силен трясък.

"То се вижда, че стената е била наклонена и сега, заради дъждовете се е срутила. Тя не е подсилвана от много години и когато станат такива дъждове явно подава. Ами ако пострада някой", заяви Десислава Димитрова.

Има опасност и за сградата на кметството и затова тя е запечатана. Най-застрашена е къща, която се намира на падналата подпорна стена, в нея живеят двама души. Кметът Кирил Калинков каза, че с тях се водят разговори да напуснат дома си. Живеещите в района хора са разтревожени.

"Не може тази 6-метрова стена вертикална да стои, трябва да има наклон, основите да ѝ се направят по-здрави, за да издържи на тази земна маса", заяви Славчо Ванев.

Подпорната стена е изградена през 2006 г. след възникнал свлачищен процес. От община Кочериново поясниха, че районът е проверен през 2018 г. Има вероятност на мястото да се е образувал нов свлачищен процес. Реална е опасността и останалите пана от подпорната стена да се срутят.

"Застрашени са и останалите, с наклон са. Те ще паднат, най-вероятно и те, затова трябва в спешен порядък да се извърши наново стабилизиране на участъка", заяви Любка Джонова - заместник-кмет на община Кочериново.

Очаква се утре експерти от "Геозащита"-Перник да направят оглед на мястото на свлачището, след което ще се определи какви действия ще се предприемат за укрепване на района и каква е причината за срутването на бетонните блокове.

Късове земна маса паднаха на двете основни пътни артерии - за Банско и в района на Кресненското дефиле. Те бяха бързо разчистени и не се стигна до спиране на движението. Дъждовете в района все още продължават, макар че вали по-слабо.

От Пътна полиция съветват всички, които пътуват в Благоевградска област да бъдат внимателни.

Репортер: Йорданка Бакалска

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Д-р Симидчиев: Имунизиралите се срещу грип, могат да си поставят ваксина срещу COVID-19
Д-р Симидчиев: Имунизиралите се срещу грип, могат да си поставят ваксина срещу COVID-19
Борисов: Управляваме икономическите, финансови и здравни мерки най-добре
Борисов: Управляваме икономическите, финансови и здравни мерки най-добре