НОВИНИ

Любовни писма до племенника на Ангел Кънчев пази Държавният архив в Русе

bnt avatar logo
от БНТ
18:30, 04.01.2021
Чете се за: 02:00 мин.
Още
Слушай новината

Любовни писма на повече от век, които се пазят в Държавния архив в Русе, разкриват неизличимата сила на любовта.

Това е история за романтичната, но неосъществена любов на поет символист, потомък на известен род и неговата любима Даня.

Герой в тази история е Ангел Кесяков, племенник на известния ни революционер Ангел Кънчев. За него се знае твърде малко. Той е роден и живял в Русе.

"Ангел Кесяков учи в Софийския университет в периода 1912-1914 година. Колко време остава да живее в Русе, какво се случва след това с него, не можем да кажем. Умира в София през 1950 година. Любимата му е още по-мистериозна. Тя се казва Даня, но коя е, от какво семейство е, какво става с нея, не е ясно. Тяхната любов е незавършена, нещастна, обвита в мистерия. Писмата са много емоционални, може би е плакала, докато ги е писала", разказа главният специалист в Държавен архив-Русе Толя Чорбаджиева.

"Милий Ангеле, пиша ви посред нощ и в най-разнебитено състояние на моите нерви… Ей сега нашите едвам ме оставиха - имахме дълга разправия… Само когато имам вашата ръка в своята, когато ви слушам, мен ми се иска да живея! Аз съм ваша и ваша ще остана! В живота и в смъртта! Изнемогвам! Искам и имам да ви казвам много… В четвъртък, в 3 часа на кея! Горещо ви целувам. Ваша: Даня!"

Това беше любовната история на поета символист Ангел Кесяков.

Репортер: Виолета Никифорова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Борисов: Управляваме икономическите, финансови и здравни мерки най-добре
Борисов: Управляваме икономическите, финансови и здравни мерки най-добре
Хърватия обяви бедствено положение заради труса от 29 декември
Хърватия обяви бедствено положение заради труса от 29 декември