НОВИНИ

Даниела Везиева определи като политическа атака обвиненията в плагиатство

Гергана Гайдарова
от Гергана Гайдарова
19:47, 10.12.2021
Чете се за: 02:30 мин.
У нас
Слушай новината

Етичната комисия към Министерството на образованието проверява служебния министър на икономиката Даниела Везиева заради сигнали за плагиатство. Сигналите са за дисертацията на Везиева, като според подадената информация 95% от научния труд на служебния министър е преписан, съобщава БНР. Самата Везиева определи твърденията като "политическа атака".

Проблемният труд на Даниела Везиева е дисертация на тема „Разработване на ефективни модели за изграждане на капацитет за социално предприемачество в България“, която тя е защитила в Националния военен университет във Велико Търново. Ректорът днес отказа коментар.

По информация на Българското национално радио от 180 страници в нея, 171 са взети от други източници и автори. Един от научните ръководители на Везиева е Венелин Терзиев, който също е проверяван от комисията за плагиатство. Обект на проверка са и още трима негови докторанти. Сигналите са подадени от заинтересовани хабилитирани лица и са минали първи етап на допустимост, според БНР.

В кулоарите на парламента Даниела Везиева определи обвиненията за плагиатство като политическа атака.

Даниела Везиева: Избухването на скандала в ДКК е добре пресметнато

"Всичко, което се случва последните две седмици, определено говори за такава политическа атака, в перфектния тайминг. Не съм изненадана след атаката, която беше за ДКК, моята позиция за ДКК, целия ми труд и в рамките на първия служебен, и в рамките на втория служебен кабинет. Всичко това говори, че моделът, който беше, моделът, който се опитваме да променим, не иска да се случи това. Така че аз очаквам всякакви неща да излязат. Не съм изненадана от тази атака. По-скоро съм изненадана от това, че се коментира плагиатство по отношение на труд, заедно с научен ръководител. Всъщност за плагиатство може да бъде обвинен докторант само от научния си ръководител", заяви тя.

Предстои етичната комисия към министерството на образованието да излезе с позиция по казуса.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Фондация "Емил Шарков" с благотворително събитие за децата на загинали полицаи
Фондация "Емил Шарков" с благотворително събитие за децата на загинали полицаи
Пожар гори в жилищен блок в Благоевград, сред евакуираните са бебета и малки деца
Пожар гори в жилищен блок в Благоевград, сред евакуираните са бебета и малки деца