НОВИНИ

Деца на 10 години вече са опитвали дрога

Бум на разпространението на синтетични наркотици

Снимка:
bnt avatar logo
от БНТ , Репортер: Даниела Василева
09:23, 19.10.2024 (обновена)
Чете се за: 02:47 мин.
Регионални
Слушай новината

Дори деца на 10 години вече са пробвали наркотици, показват данните от кампания за превенция на дрогата. Програмата работи в Русе от две години и се нарича "Заедно да спасим децата и Русе от дрогата". Освен институции в нея активно се включват и ученици.

Приемането на леки наркотици вече е мода, коментират учениците от русенските училища. И затова трябва да се говори за този проблем, защото той много често остава скрит, докато не стане фатално късно.

"Най-достъпна със сигурност е марихуаната, човек може да я намери навсякъде. Познавам хора, употребявали наркотици и то от ранна детска възраст, дори от началното училище, което им личи в днешно време. Просто се знае кои хора употребяват и кои хора продават. Всеки познава поне по един такъв човек", заяви Марк Иванов, ученик.

"Много хора на нашата възраст за жалост ги допускат до дискотеки, до клубове, където има екстази под формата на бонбони", допълни Александра Матева, ученик.

Бум на разпространението на синтетичните наркотици, показва анализ на Агенция "Митници".

"Нещата стават все по-разнообразни – вейпове, питиета, прахове. Неща, които всеки може да си купи отвсякъде без да знае какво има в него", коментира Цесислав Мигоев, началник сектор в Агенция "Митници".

"В спешното отделение са пристигали деца, които са в безпомощно състояние, употребявали т. нар. дизайнерски дроги. Част от тези дроги действат толкова бързо и много често отключват други заболявания, за които лицето дори не е подозирало. За съжаление има и такива, които са с фатален край", каза още Алисе Муртезова, "Заедно да спасим децата и Русе от дрогата".

Самите ученици казват, че в борбата с тази "фатална мода" трябва освен училищата да се включват и родителите.

И от инициативата "Заедно да спасим децата и Русе от дрогата" обявиха конкурс за събития, предложени от самите подрастващи, в които заедно възрастни и деца да търсят решение на проблема.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Вечното дерби Левски – ЦСКА е гвоздеят от програмата на кръга в Първа лига
Вечното дерби Левски – ЦСКА е гвоздеят от програмата на кръга в Първа лига
Роналдо донесе победа на Ал Насър с гол в добавеното време
Роналдо донесе победа на Ал Насър с гол в добавеното време