НОВИНИ

Делото "Сарафово" на финал: Прокуратурата иска доживотен затвор за двамата подсъдими

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
18:01, 17.09.2020
Чете се за: 02:42 мин.
У нас
Снимка: Архив/БГНЕС

Доживотен затвор без право на замяна поиска прокуратурата за Мелиад Фарах и Хасан Ел хадж Хасан - двамата са подсъдими задочно като организатори и помагачи на атентатора, който се взриви на летище "Сарафово" край Бургас. В пледоарията си прокурор Евгения Щъркелова беше категорична, че зад атентата стои радикалното крило на Хизбула.

Поредица от ДНК експертизи и обмяна на информация със службите на редица държави установява самоличността на атентатора Мохамед ел Хюсейни и двамата му съучастници Мелиад Фарах и Хасан ел Хадж Хасан. По време на делото има оперативна информация, че те са в държави, с които нямаме спогодба за екстрадиция, но за съжаление няма потвърждение за точното им местонахождение и те все още се издирват.

Връзката на двамата подсъдими и на атентатора с Хизбула е установена по три линии - едната е личните им контакти с други извършители на атентати, зад които стои тази групировка. Втората е по роднинска линия, бащите на тримата са били част от организацията, а третата е самата организация и финансирането на терористичния акт на летище "Сарафово". Има доказателства, както за банкови преводи, така и за произхода на елементите, от които е сглобено самоделното взривно устройство.

18 юли 2012 г. - самоделна бомба избухва в багажното отделение на автобус паркиран пред изхода за пристигащи пътници на летище Бургас. Загиват 1 българин, шофьор на автобуса, петитима израелски туристи и са намерени части от тяло на седма жертва. Месеци по-късно се оказва, че това е един от атентаторите - Мохамед ел Хюсейни. Той е влязъл в страната ни 20 дни по-рано от Румъния, през Дунав мост при Русе. Оглеждал няколко пъти мястото, ходил и до Варна.

Според доказателствата по делото на 18 юли сутринта Хюсейни изтеглил 200 евро от банкомат, като ползвал банкова карта, издадена от европейска банка, а парите платил на момиче, от чийто интимни услуги се възползвал. С такси стигнал до летището край Бургас, където влязъл в ролята на камикадзе. Разследването не успява да установи с категоричност дали Хюсейни по свое желание е станал камикадзе.

Евгения Щъркелова, прокурор в Специализираната прокуратура: Фактът, че на неговото тяло е било разположено самоделното взривно устройство и същото е било с доста силен еквивалент тротилов, предполага точно това, че може би е искал.

Хюсейни е ливанец, има френско гражданство, а носи със себе си шофьорска книжка, издадена от Мичиган на името на Жак Фелипе Мартен. Разследването събира доказателства, че Хюсейни има връзка с парижки атентатор, член на "Хизбула". На мястото на атентата край бургаското летище е намерен мобилен телефон, който бил ползван от взривилия се мъж. Така е установено, че на 18 юли, както и в предишните 10 дни, той се е движил заедно с други двама ливанци - Мелиад Фарах, който има и австралийско гражданство, и Хасан Ел Хадж Хасан също ливанец, но с канадски паспорт.

Според доказателствата и тримата у нас се легитимират с мичигански шофьорски книжки и с тях наемат автомобили. Край Разград и Цар Калоян са открити книжките на Фарах и Хасан. Доказано е, че те са фалшиви, а тази лаборатория в Европол установява и принтера, на който са произведени. Производителят на устройството пък дава отговор, че то е поръчано, платено и доставено в Университет в Ливан, който се свързва с лидерите на проиранската групировка.

Евгения Щъркелова, прокурор в Специализираната прокуратура: Доказателствата, които са събрани в хода на досъдебното производство и на съдебното следствие, анализирайки и обобщавайки ги се стига до тази връзка на подсъдимите с "Хизбула", която е по няколко канала. Това е със самото самоделно взривно устройство, с изготвянето на неистинските документи, шофьорските книжки и т.нар. неща, които в пледоарията си доста подробно изложих. Има роднински връзки, които свързват всеки един от подсъдимите с тази терористична организация "Хизбула".

Атентаторът Хюсейни и двамата му помагачи Фарах и Хадж Хасан тръгват към България от Ливан. И тримата пътуват първо до Истанбул, след това кацат в Букурещ и с наети таксита стигат до Гюргево. От там пак с таксита влизат в България. По един и същ предварително уточнен маршрут през Цар Калоян стигат до Варна, а след това и до Бургас. И тримата имат банкови сметки в страни от Западна Европа и по банковите сметки на тримата постъпват суми от свързани с "Хизбула" бизнесмени.

Самоделното устройство е внесено на части от тримата и е сглобено у нас. То се състои от 2,2 кг тротил и амониева селитра, взривени чрез електродетонатор. Имало е радиоприемник и две радиостанции, декодер за радиосигнал и две батерии - една литиевойонна и една алкална. Взривено е чрез едната радиостанция в момента, в който Хюсейни го е поставял в багажното отделение на автобуса.

В понеделник Специализирания наказателен съд ще обяви присъдите за Мелиад Фарах и Хасан Ел Хадж Хасан. Съдебният състав прие в наказателното дело да разгледа и граждански искове за кръвнина в размер от над 100 млн. лева и ако ги признае за виновни ще трябва да каже и какво обезщетение двамата трябва да платят на близките на загиналите и на ранените. Фарах и Ел Хадж Хасан продължават да са в неизвестност и да се издирват с червена бюлетина на Интерпол.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
55-о училище е единственото в София, в което има регистрирани случаи на Covid-19
55-о училище е единственото в София, в което има регистрирани случаи на Covid-19
Лечебните извори на Рупите
Лечебните извори на Рупите