НОВИНИ

Джо Байдън с предупреждение към Лондон за Брекзит

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
17:00, 17.09.2020
Чете се за: 01:22 мин.
По света
Снимка: БГНЕС

Джо Байдън отправи предупреждение към Лондон на тема Брекзит. Кандидатът на демократите за президент се закани, ако бъде избран, да не допусне мирът в Северна Ирландия да се превърне в жертва на раздялата с Европейския съюз.

Това става в момент, когато Лондон и Вашингтон преговарят за постигане на търговско споразумение, а британското правителство се стреми към още по-силна връзка с Америка след раздялата с Евросъюза.

По-малко от два месеца преди президентските избори в САЩ, темите от външната политика са далеч от фокуса на американските избиратели. Но кандидатът на демократите Джо Байдън, който е с ирландски корени, направи едно от редките си по време на кампанията категорични изказвания за международни отношения.

"Не можем да позволим Споразумението от Разпети петък, което донесе мир в Северна Ирландия, да стане жертва на Брекзит. Търговската сделка между САЩ и Обединеното кралство трябва да зависи от зачитането на Споразумението и предотвратяване на "твърда" граница. Точка.", написа Байдън в Туитър.

Байдън публикува и писмото от председателя на Комисията по външни отношения към Камарата на представителите до британския премиер, в което се настоява за спазване на Споразумението. Постигнато през 1998 година, то сложи край на десетилетията на размирици и насилие в конфликта между протестантите - юнионисти и католиците - националисти в Северна Ирландия.

С решението за напускане на ЕС, условията бяха договорени с Брюксел, така че да не се допусне връщането на физическа граница между Ирландия и Северна Ирландия. Причината са опасенията, че подобна промяна би довела до връщане на мрачните времена на остров Ирландия. Във Вашингтон, където е на посещение, британският първи дипломат увери, че споразумението не е застрашено.

Доминик Рааб, външен министър на Великобритания: Това е отлична възможност да поясня, че заплахата за Споразумението от Разпети петък идва от политизирането на въпроса от страна ЕС. Нашият ангажимент към Споразумението и към недопускането на инфраструктура по границата между севера и юга е безусловен.

Заплахата за мира в Северна Ирландия мнозина видяха в проектозакона за вътрешния пазар, предложен от британското правителство, който дава възможност за погазване на договореното с Евросъюза и промяна на условията за Северна Ирландия.

Това предизвика остри критики дори от съпартийците на премиера Джонсън, а сега предупреждение, че няма да толерират неспазване на договорености идва и от демократите отвъд Океана.

Но за Лондон постигането на търговското споразумение с Вашингтон е от изключителна важност. Раздялата с Европа беше избрана в името на една нова, амбициозна, глобална роля на страната в света - както обещаха от "Даунинг стрийт". Но за да завърши раздялата, е необходимо договарянето на търговско споразумение и с 27-те, а преговорите по него буксуват.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Разиграха на лотария самолета на мексиканския президент
Разиграха на лотария самолета на мексиканския президент
Фестивал в подкрепа на хората с увреждания
Фестивал в подкрепа на хората с увреждания